Bos lonkt naar kabinet met CDA

PvdA-leider Wouter Bos wil na de verkiezingen in 2007 het liefst een kabinet met het CDA vormen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met De Telegraaf. GroenLinks reageert teleurgesteld...

Bos heeft geen voorkeur voor een linkse coalitie met GroenLinks en SP. Hij ziet grote inhoudelijke verschillen met deze kleine linkse partijen. ‘Ze gooien de belastingen veel te makkelijk omhoog en gaan te ontspannen om met veiligheid en terrorisme’, zo zegt Bos onder meer.

GroenLinks heeft geen goed woord over voor de uitlatingen van de PvdA-leider. ‘Het is zacht gezegd verontrustend als Bos de inhoudelijke verschillen met het CDA kleiner vindt dan de verschillen met de linkse partijen. Hij devalueert zich hiermee als de inwisselbare kandidaat voor het eeuwig regerende CDA van Balkenende’, aldus Halsema. ‘Wouter Bos laat de oppositie nu over aan GroenLinks en de SP. Op een ontijdig moment, want links staat in de peilingen al twee jaar dichtbij een Kamermeerderheid’.

GroenLinks mag mopperen, Bos wil het liefst een coalitie met een grote partij vormen. ‘Je kijkt niet alleen met wie je het goed eens kan worden, je kijkt ook naar een breed draagvlak. Bij moeilijke beslissingen is het belangrijk dat je zo veel mogelijk steun hebt in het parlement en de samenleving. Maar ik lever me niet tegen elke prijs uit aan het CDA’.

Als beide partijen in 2007 om de tafel schuiven, verwacht Bos niet tegenover de huidige premier Balkenende te zitten. ‘Ik ga ervan uit dat de PvdA de verkiezingen wint en Balkenende verliest en weggaat. Een premier die de verkiezingen verliest, neemt meestal afscheid’, aldus Bos.

Volgens de PvdA-leider slaagt Balkenende er niet in Nederland tot een eenheid te smeden. ‘Met politici die met hun rug naar het land blijven staan en weigeren fouten toe te geven, verlies je de belangrijke wedstrijd.’

De VVD heeft volgens Bos ‘veel problemen’ en ‘maskeert’ de partij die door de PvdA te bekritiseren. ‘Dat begint op te vallen. Ik trek me er niets van.’ Over het handelen van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) rondom de Congo-kwestie is de 42-jarige politicus duidelijk. ‘Die was er in mijn kabinet met sorry niet van afgekomen en had allang thuis gezeten.’ De VVD ging in een reactie niet in op de kritiek, maar benadrukte juist de overeenkomsten tussen de ideeën van Bos en de VVD. ‘Een hoop van zijn stanbdpunten hebben wij ook al heel lang’, aldus een woordvoerder van de liberale partij.

Wouter Bos heeft een duidelijk beeld over een eventueel kabinet-Bos. ‘Ik wil een klein kernkabinet met naast de premier zes ministers. Daarnaast heb je nog een twintigtal ministers die de staatssecretarissen vervangen. Dat zijn vakministers die onder de coördinerende ministers vallen.’

In het interview zegt de PvdA-fractieleider verder dat hij mensen die wel kunnen werken maar dat vertikken, keihard wil gaan aanpakken.

SP-leider Marijnissen liet woensdag in Trouw weten dat Bos niet moet gokken op een samenwerking met het CDA of de VVD. In dat dagblad zei hij ervan overtuigd te zijn dat een kabinet-Bos zonder de SP na een jaar weer valt. Marijnissen vertelt in dat interview over zijn gesprekken met Bos en Halkema over de vorming van een links alternatief voor het huidige kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden