Bos: klimaatimpasse EU is een blamage

De ambitieuze plannen van de Europese Unie om de klimaatverandering te bestrijden zijn in een impasse beland.

Minister Bos van Financiën kreeg ‘een beheerst woedeaanvalletje’ tijdens het overleg dinsdag met zijn EU-collega’s. ‘We hebben zelf verwachtingen gecreëerd over de leidende rol van Europa in de klimaatdiscussie. Nu zijn we niet in staat de daad bij het woord te voegen. Dat vind ik een blamage’, aldus Bos.

Patstelling

De minister verwacht niet dat de Europese regeringsleiders volgende week tijdens de najaarstop in staat zijn de patstelling te doorbreken. Bos: ‘Het gebeurt niet snel dat de Europese leiders een ingewikkeld financieel vraagstuk oplossen als de ministers van Financiën dat niet hebben voorbereid.’

De verdeeldheid in de EU is het duidelijkst zichtbaar bij de financiële hulp die armere landen nodig hebben om zich te wapenen tegen de klimaatverandering. De Europese Commissie raamt die kosten op 100 miljard euro per jaar vanaf 2020. De EU zou daarvan tussen de 2- en 15 miljard euro voor haar rekening moeten nemen.

Oost-Europa

Van Nederland mag de lat hoger worden gelegd, maar de Oost-Europese landen vinden het Commissieplan te vergaand. Zij vrezen een ‘blanco cheque’ te tekenen, en eisen een exacte verdeling van de kosten per lidstaat. Datzelfde geldt voor het verhogen van de CO2-doelstelling (niet 20 maar 30 procent minder uitstoot): de Oost-Europese landen met relatief zwaar vervuilende industrieën voorzien dat die ambitie vooral hen treft.

Duitsland afzijdig

De gesprekken werden bemoeilijkt doordat Duitsland nog geen nieuwe regering heeft en zich afzijdig hield. Duitsland drukt als grootste EU-economie een zwaar stempel op ieder compromis.

Begin december begint de wereldwijde klimaattop in Kopenhagen. Als de EU dan nog steeds verdeeld is, verzwakt dat haar onderhandelingspositie. Bos: ‘Er is een majeure krachtsinspanning nodig wil de EU er vóór Kopenhagen uitkomen.’ Het feit dat de economische crisis de regeringen tot zware bezuinigingen dwingt, maakt dat de lidstaten huiverig zijn voor Europese ambities die geld kosten.

Wouter Bos (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.