Bos is zoveel meer dan dennebomen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 28 december.

Redactie
Staatsbosbeheer werkt aan herstel van het pimpernelblauwtje. Beeld anp
Staatsbosbeheer werkt aan herstel van het pimpernelblauwtje.Beeld anp

Brief van de dag: Bos is zoveel meer dan dennebomen

Mooi zoals Caspar Janssen opkomt voor het herstel van bijzondere duinnatuur bij Schoorl (O&D, 27 december). Wel lijkt mij dat beheerder Staatsbosbeheer nog meer rekening had moeten houden en nog moet houden met het gegeven dat voor veel mensen niet landschappelijke verscheidenheid en biodiversiteit, maar vooral bos en het bestaande en vertrouwde als summum van natuur en schoonheid geldt.

Dit betekent kalm blijven, de tijd nemen en nagaan of je niet op een nog breder front in woord, beeld en praktijk propaganda kunt maken voor de adembenemend mooie en waardevolle orchideeën, duizendguldenkruid, parnassia, met bijbehorende vlinders en vogels.

Te denken valt aan klankbordgroepen, lezingen, excursies ter plaatse en naar voorbeeldgebieden. Niet in de verdediging, maar opgewekt, monter en zonder verwijten in de aanval voor de goede zaak. Jammer trouwens dat er in Opinie & Debat zo weinig plaats is voor foto's. Nu weet van de lezers van Caspars en dit stukje vermoedelijk het overgrote deel nog steeds niet hoe fraai duizendguldenkruid eruitziet. Mede dankzij het welbekende kerstlied is hier de dennenboom sterk in het voordeel.

Koos Dansen, Arnhem

'Objectieve' krant

Een vraag aan de medelezer van de Volkskrant, Loek de Git (O&D, 27 december): Als u Grunberg en Wagendorp, redacteuren en andere 'gutmenschen' niet wilt lezen, waarom leest u dan de Volkskrant? Waarom gaat u niet op zoek naar een 'objectieve' krant?

Niazid Ahmic, Schiedam

Zonnige toekomst

In november riep The Oxford Dictionary 'post-truth' uit tot woord van het jaar (V, 27 december). De (vertaalde) definitie is: 'Heeft betrekking op situaties waarin objectieve feiten minder invloed hebben op de publieke opinie dan emotionele of persoonlijke overtuigingen. Goed nieuws 'voor alle religies!' Ondanks sombere voorspellingen van voortschrijdende secularisatie, staat hun dus juist een zonnige toekomst te wachten.

Job de Haan, theoloog te Amsterdam

Voorkeur voor Assante

Een inspirerend interview van Laura de Jong en Frank van Zijl met Amma Asante in Opinie & Debat van 24 december. Amma Asante zit sinds september in de Tweede Kamer voor de PvdA met de portefeuille hoger onderwijs. Zij is het enige zwarte Tweede Kamerlid, maar vooral een vrouw met een visie.

Na lezing van het interview kon ik mij niet voorstellen dat de PvdA een vrouw als zij niet in haar gelederen zou koesteren. Wat een strijdvaardigheid, inzicht en voorbeeld voor velen. Zij staat in de 'Asscher-lijst' op nummer 36. Ridicuul. Met mensen als Amma Asante zou de PvdA zich profileren als de partij die ze meent te zijn, maar dan voor het echie. Een partij voor Nederlanders van goede wil! Ik denk dat een plaats bij de eerste tien toch wel het minste is. Als wegens starheid de kieslijst niet veranderd kan worden, dan moet Amma Asante met voorkeurstemmen naar de Kamer gebracht worden. Dus ik stel voor, als je hart op de goede plek zit, gewoon bij de komende verkiezingen te stemmen op Amma Asante.

R. Sondervan, Duivendrecht (geen PvdA'er)

Correct

Ik heb het interview met de zeer gewaardeerde Amma Asante (PvdA) met interesse gelezen. Er vallen mij een paar dingen op. Ik besef heel goed dat mensen met een etnische achtergrond extra hun best moeten doen, maar dat moeten Nederlandse kinderen uit lagere milieus vaak ook. Die kunnen zich niet verschuilen achter racisme enzovoorts en Zwarte Piet is al lang geen raar mannetje meer dat krom praat en alleen maar dom is. Maar zwarte jongeren die extra hun best doen, worden vaak ook extra gewaardeerd, mede omdat velen er een potje van maken en zich opstellen als slachtoffer. Dan over de huisvesting van vluchtelingen. De kleindochter van een man die vluchtelingen helpt komt niet in aanmerking voor een woning en een vluchteling wel. Die man gaat PVV stemmen. Amma beweert dat dit niet aan de vluchtelingen ligt, maar aan het feit dat er te weinig woningen worden gebouwd. Daar heeft die gepasseerde kleindochter niks aan, dat is dom en politiek correct recht praten wat krom is.

Duco Douwstra, Vleuten

Eenlingen

Een partij die zich aanbiedt voor de Tweede Kamerverkiezingen zou voor elk van de elf ministeries ten minste een duidelijk beleidspunt moeten formuleren en kunnen aantonen dat dit de beschikking heeft over terzake deskundigen die zich verdiept hebben in de aangedragen programma punten. Met eenlingen die slechts een enkel standpunt hebben, kun je een land niet besturen.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Zelfreinigend vermogen

Interessant interview met Victor Lamme (Magazine 24 december). Hij pleit voor een zelfreinigend vermogen van de media, dus niet steeds weer verslag doen van het kleinste aanslagje. Het klinkt als een aantrekkelijk idee. Ik vrees echter dat dat indruist tegen zijn eigen theorie dat een mens onophoudelijk op zoek is naar beloning: seks, voedsel, vriendschap. Ook de behoefte aan nieuws en sensatie past daarin. Waarom schrijft de krant uitgebreid over moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn en niet over de 185 fietsers die jaarlijks worden doodgereden. Tenzij koningin Máxima een ernstig ongeluk op de fiets krijgt. Worden er nog kranten verkocht als Victor Lamme zijn zin krijgt? Kijkt iemand nog televisie?

Henk Stroet, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden