Bos heeft geen geld voor extraatjes

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Bos van Financiën heeft dit jaar geen begrotingsmeevallers om dreigende tekorten bij onder meer de kinderopvang op te vangen.

Bos heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. ,,In sommige jaren houd je wel eens geld over omdat je bijvoorbeeld de werkloosheid te hoog hebt geraamd. Dat is nu niet het geval.''

Bos verwacht ook niet dat het kabinet maatregelen zal nemen om de koopkracht voor dit jaar wat bij te plussen. Daarover neemt de ministerraad echter pas in augustus een besluit. Volgende week zal het kabinet het naar verwachting eens worden over de Voorjaarsnota, de budgettaire tussenstand voor dit jaar. Ook over de begrotingsuitgaven voor volgend jaar zal het dan overeenstemming bereiken, denkt Bos.

Forse overschrijdingen

Eerder werd al bekend dat er dit jaar bij diverse ministeries forse overschrijdingen zijn. Die doen zich vooral voor bij de kinderopvang, bij de huurtoeslag en bij het persoonsgebonden budget in de zorg.

Bos houdt vast aan de begrotingsregels van het kabinet, die voorschrijven dat ministers overschrijdingen op hun begroting zelf moeten oplossen. Hoe dat moet in de kinderopvang, waarvan de uitgaven dit jaar circa een half miljard euro hoger uitvallen dan geraamd, wilde Bos nog niet zeggen. Wel wees hij erop dat er mogelijk oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de regeling om via gastouderbureaus grootouders met overheidssubsidie op de kinderen te laten passen.

Bos wilde niet te veel kwijt over de eis van de vakcentrale FNV om de voor volgend jaar geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent te schrappen omdat die slecht is voor de koopkracht. De FNV dreigt met hogere looneisen als dat niet gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.