Bos: Halsema doet aan geschiedvervalsing

PvdA-leider Wouter Bos laat via een woordvoerder weten zich niet in de aanval van partijleider Femke Halsema van GroenLinks te herkennen....

‘Bos wilde de enige linkse partij in het kabinet zijn’, zegt Halsema in het interview. ‘Hij gunde het ons niet ook in de zon te staan, en verkoos de ChristenUnie boven GroenLinks.’

Halsema ligt in haar partij onder vuur vanwege het snelle besluit om af te haken bij de kabinetsformatie. Na twee gesprekken met de informateur liet de partijtop medio december weten ‘op dit moment’ niet beschikbaar te zijn voor de onderhandelingen. GroenLinks had immers een zetel verloren en de verschillen met het CDA waren groot.

‘Dat we het niet eens geprobeerd hebben, daar zit het chagrijn’, verwoordt europarlementariër Joost Lagendijk.

De kritiek leeft breder. Niet alleen op het besluit niet mee te formeren, ook op de vrijzinnige koers die Halsema voorstaat, de opeenvolgende verkiezingsnederlagen, en het elitaire imago. Onlangs verzamelden zich in Utrecht 55 partijgenoten om hun grieven op papier te zetten. ‘De groep is inmiddels uitgegroeid tot 259 man’, zegt initiatiefnemer Paulus de Wilt, directeur van GroenLinks-Amsterdam.

Op het congres aanstaande zaterdag in Utrecht komt een motie in stemming die het partijbestuur oproept twaalf provinciale bijeenkomsten te beleggen om te discussiëren over de verkiezingscampagnes en de koers van GroenLinks. Het congres wordt voorgesteld een onafhankelijke commissie te benoemen, met als voorzitter Bram van Ojik, die een evaluatierapport zal schrijven. Het bestuur besloot al eerder tot een discussie over strategie en partijcultuur.

Halsema zegt in de Volkskrant niet onder de indruk te zijn van de kritiek die in haar partij leeft. ‘Al denk ik soms wel eens: met zulke vrienden heb je geen politieke vijanden meer nodig.’ Het verbaast haar allerminst dat de critici wederom de koers ter discussie stellen. ‘Maar soms wil je gewoon door met een vernieuwde partij.’ Op het congres dat op 1 oktober in Zwolle werd gehouden, stemde 80 procent van de leden in met het vernieuwde verkiezingsprogramma. Daarin staan ook de omstreden paragrafen over een verkorting (maar verhoging) van de WW-uitkering en versoepeling van de ontslagbescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden