Bos gehoond om ontbreken tegenbegroting

PvdA-leider Bos is woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer gehoond door de coalitiefracties omdat hij nog geen tegenbegroting kon presenteren, terwijl hij het kabinetsbeleid zwaar bekritiseerde...

Het Centraal Planbureau (CPB) had volgens Bos geen tijd om de PvdA-voorstellen door te rekenen. Daarom presenteert de PvdA haar tegenbegroting volgende week.

'Een zwaktebod', vond D66-fractievoorzitter Dittrich tijdens de algemene beschouwingen. Zijn coalitiegenoten Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) vielen hem bij. Vergeefs daagden ze Bos uit zijn plannen toch op tafel te leggen.

De PvdA-leider maakte wel de grote lijnen van zijn alternatieven bekend. Door milieuvervuiling extra te belasten, de onroerend-zaakbelasting voor huurders niet af te schaffen en het financieringstekort te laten oplopen willen de sociaal-democraten miljarden euro's vrijmaken om de economie te stimuleren.

Bos wil ook de Europese begrotingsregels veranderen, waarbij het bestaande boetesysteem zou moeten verdwijnen. Niet alleen het financieringstekort van de lidstaten moet als richtsnoer worden genomen, maar ook de staatsschuld. Nederland zou dan minder hoeven te bezuinigen.

Lidstaten die zich niet aan de afspraken houden zouden volgens Bos uitgesloten moeten worden van besluitvorming in de EU over financieel-economische kwesties. De Europese Commissie en niet de ministers van Financiën zou moeten toezien op het handhaven van de regels.

GroenLinks diende woensdag in tegenstelling tot de PvdA wel een tegenbegroting in, hoewel die nog niet door het CPB is doorgerekend. Door een hoger overheidstekort te accepteren wil GroenLinks volgend jaar 40.000 extra banen scheppen. In de hele kabinetsperiode zou het gaan om 100.000 extra banen.

De algemene beschouwingen duren tot donderdagavond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden