Bos: ecotax ook opleggen aan grote bedrijven

Ook grote bedrijven moeten in de toekomst ecotax (milieubelasting) op hun energieverbruik gaan betalen. Volgens staatssecretaris Bos van Financiën kan daar een verlaging van de vennootschapsbelasting, een heffing op de winst, tegenover staan....

Van onze verslaggever

Het bedrijfsleven heeft zich tot op heden met succes teweergesteld tegen invoering van de ecotax voor grootverbruikers. De ecotax die huishoudens en bedrijven nu betalen voor gebruik van gas en elektriciteit, is gebonden aan een maximum. Grootverbruikers worden daardoor ontzien.

In een interview in Trouw van vrijdag zegt Bos 'een hoger ambitieniveau op milieugebied' noodzakelijk te achten. Wie het milieu het meest belast, moet ook het meest betalen, vindt de PvdA-bewindsman.

Om de pijn voor het bedrijfsleven te verzachten, kan wat Bos betreft de vennootschapsbelasting omlaag. Hij hoopt dat de adviescommissie - onder leiding van oud-staatssecretaris Van Rooy - die de toekomst van de vennootschapsbelasting bestudeert, ook de ecotax in zijn studiebetrekt.

Dat energieverslindende bedrijven als de aluminiumindustrie ondanks de compensatie op hogere kosten zullen worden gejaagd, vindt Bos te billijken. 'Daar moet je niet voor weglopen. Alle makkelijke instrumenten om milieuvriendelijke productie te stimuleren, zijn inmiddels op.'

De werkgeversorganisatie VNO-NCW zei vrijdag in een reactie dat verlaging van de vennootschapsbelasting internationaal gezien dringend nodig is. Daar mogen geen andere lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven tegenover staan.

De staatssecretaris vindt verder dat de winning van zand en grind moet worden belast. Volgens hem hebben de afgravingen in Brabant en Gelderland 'desastreuze' gevolgen voor het landschap. 'Misschien moeten we maar eens doorbijten en tegen zo'n sector zeggen: het is beter om in zee te winnen of grind van buiten de grenzen in te kopen.'

Bos keert zich in het interview tegen de invoering van een een voor iedereen gelijke ziektekostenpremie, zoals de Sociaal-Economische Raad (SER) deze maand voorstelde. Als de lagere inkomens daarvoor via de belasting gecompenseerd moeten worden 'levert dat een ware kerstboom aan heffingskortingen op', zegt hij. Daarmee wordt de beoogde vereenvoudiging van het belastingstelsel tenietgedaan.

Het standpunt van Bos is opmerkelijk, omdat de groep van vijf ministers die een basisverzekering voor ziektekosten voorbereidt, juist wel op zo'n vaste (nominale) premie aanstuurt.

Bos' voorganger als staatssecretaris, de huidige minister van Sociale Zaken Vermeend (eveneens PvdA), vindt het door hemzelf ontworpen belastingstelsel juist uiterst probaat om de lagere inkomens te compenseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden