Bos boos op bedelende ABN’er Zalm

Minister van Financiën Wouter Bos heeft topman Gerrit Zalm van ABN Amro tot de orde geroepen. Zalm zei bij de presentatie van zijn toekomstplannen dat hij staatssteun nodig heeft om samen met Fortis Bank Nederland een nieuwe bank te vormen.

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Robert Giebels

‘Gerrit Zalm gaat niet over belastinggeld, maar het kabinet en de Tweede Kamer’, zei Bos. ‘Het is voorbarig om daar publiekelijk over te speculeren.’

Wel zei Bos later in een debat met de Tweede Kamer dat ABN Amro op ‘enig moment’ financiële steun krijgt van zijn enige aandeelhouder, de Nederlandse staat. Maar over het wanneer en hoeveel liet de minister zich niet uit.

Volgens Bos zou zijn voorganger en de langstzittende minister van Financiën ‘een doodzonde’ hebben begaan als ABN Amro al beursgenoteerd zou zijn geweest. Zalm heeft Bos inmiddels zijn excuses aangeboden.

De nieuwe baas van ABN Amro motiveerde zijn verzoek om staatssteun met de verwachting dat de genationaliseerde bank onvoldoende reserves heeft om later op eigen benen te staan. Ook verwacht Zalm dat hij een flink verlies maakt op de door Brussel afgedwongen verkoop van ABN Amro-dochter HBU.

Zalm presenteerde afgelopen week aan de dertigduizend werknemers van ABN Amro en Fortis Bank Nederland zijn plannen om de twee banken te integreren. Daarbij sluit hij – in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken – gedwongen ontslagen niet uit. Maar de integratie kan niet verder zolang de door Eurocommissaris Neelie Kroes afgedwongen verkoop van delen van ABN Amro of Fortis niet is geregeld.

Op zijn vroegst eind 2011 zou de combinatiebank op eigen benen moeten staan. Maar dan kan de bank volgens Zalm niet voldoen aan de eis van toezichthouder De Nederlandsche Bank om een stevige kapitaalbuffer te hebben. Zalm memoreerde dat de staat weliswaar ruim 23 miljard voor ABN Amro en Fortis heeft betaald, maar dat daarvan nul euro bij die banken zelf is terechtgekomen.

Probleem bij een eventuele kapitaalinjectie van de staat is dat Brussel dat als ongewenste staatssteun kan zien. Vandaar dat de bestuursvoorzitter hierover ook met Brussel moet onderhandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden