Bos bloemen gaat dan toch lucht in

De spelers en begeleiding van het Nederlands elftal arriveerden maandag even voor half zes op Schiphol. De hemel zette juist op dat moment de sluizen open....

Defensie laat het Nederlands elftal in de steek, was de spontaan gevonden kop bij het verhaal van de aankomst van de nationale ploeg. De twee door het ministerie van Defensie geregelde helikopters, bakbeesten van het merk Sikorsky, vertrokken van luchthaven Schiphol, voordat zij hun vrachtje, de 23 voetballers van Oranje, aan boord hadden kunnen nemen.

Het noodweer dat tegen zessen de Haarlemmermeer in zijn greep kreeg, was reden om in te grijpen in het reisschema van het Nederlands elftal. De spelers gingen per touringcar naar het hotel in Noordwijk.

Het asfalt kleurde met tegenlicht haast wit van de regen. De snelweg A4, Amsterdam-Den Haag, werd door de politie tijdelijk afgezet voor de colonne bussen die zuidwaarts reed.

De ontvangst van de Nederlandse ploeg, de zo tragisch verliezende WK-finalist van Johannesburg, was een operatie met militaire precisie, waarvoor alle diensen op de nationale luchthaven hadden getekend.

In de lucht werd het vliegtuig begeleid door twee F16-straaljagers, eentje voor de gelegenheid en het plaatje in fel oranje gespoten. De brandweer zette gretig de spuiten open, voor een douche van de kist die even later door de onweerswolk werd overgedaan.

Op het platform bij verlaadcentrum Swissport was kort na aankomst van de Air France KLM Boeing 777 Galapagos Islands nog een formeel moment ingebouwd. Bondscoach Bert van Marwijk, bos bloemen losjes in de hand, zou een ‘statement’ geven zoals dat zo mooi heette. Het ging niet, zoals een enkeling vermoedde, over zijn mogelijk veranderde toekomst bij de KNVB.

De man van de mislukte missie – wereldkampioen worden - sprak wat geïmproviseerde woorden over de kracht van ‘dat kleine landje’ in het wereldvoetbal. ‘We mogen trots zijn dat wij, zo’n klein landje, tweede zijn geworden op het WK.’

Van Marwijk die bij de persconferentie in Zuid-Afrika verklaard had in Spanje de gerechtigde winnaar te zien, zei dat er toch een wereldtitel was weggegeven, op drieënhalve minuut van het eind van de verlenging, en dat hij graag een strafschoppenserie had meegemaakt.

‘Ik had daar veel vertrouwen in’, zei Van Marwijk. ‘Want Maarten Stekelenburg (doelman, red.) was aan onze kant de man in vorm.’

De spelers stonden met Van Marwijk op een geïmproviseerd oranje podium, dat over een stemmige oranje loper te bereiken was. Het voetbalgezelschap stond er wat onwennig, vermoeid als het was van de vliegreis van elf uur uit Afrika, gefrustreerd van de verwerking van het onvermijdelijke, de nederlaag.

De mannen stonden te zwaaien naar een honderdtal journalisten die uitsluitend registreerden. Het was goed dat een deel van het personeel van Schiphol, de marechaussee, brandweer en Air France KLM even een pauze had ingelast om de voetballers van dichtbij te zien.

Zij joelden, zij applaudisseerden, waarna Wesley Sneijder, op het WK goed voor vijf doelpunten, de anderen aanmoedigde de bossen bloemen dan maar de lucht in te steken. Alles voor het plaatje.

Het publiek was ontmoedigd naar Schiphol gekomen. De spelers zouden op een afgescheiden plek het toestel verlaten. In 2008, bij de aankomst van de succesvolle olympische ploeg van Peking, was er nog aangekondigd dat de 747 van de KLM naar de pier zou komen.

Maar iemand besloot toen het vliegtuig toch naar Schiphol-Oost te dirigeren. Het massaal opgekomen publiek op het panoramaterras kwam voor niets, al had sportkoepel NOC*NSF toen een directe huldiging in het Olympisch Stadion in Amsterdam georganiseerd.

Dinsdag zal blijken dat een stadion veel te klein is om de belangstelling voor het Nederlandse WK-elftal te herbergen. Er wordt gesproken van een horde van vele honderdduizenden die de in Noordwijk ondergebrachte ‘zilveren’ ploeg toch wenst te zien. ‘We hebben begrepen dat we in Nederland heel wat los hebben gemaakt’, sprak bondscoach Van Marwijk nog tot het platformpersoneel op Schiphol.

Toen barstte het noodweer los boven de luchthaven. Iedereen vond bijtijds de bussen. Het natst werd verslaggever David Craig van Sky Sports.

Hij vertoefde voor zijn Britse tv-zender al drie dagen in Amsterdam. De vaartocht door de grachten en de huldiging op het Museumplein zei hij voor gezien te houden. ‘Nederland bij het WK was a big thing, maar het wordt nu weer tijd om erover op te houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden