Bos blijft bij eigen aanpak topinkomens

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Bos (Financiën) houdt vast aan de kabinetsplannen voor de aanpak van topinkomens, ondanks de druk van coalitiepartij CDA.

Die wil dat de beperking van de aftrek van pensioenpremies voor jaarinkomens boven de 185.000 euro en de hogere belasting over huizen van meer dan 1 miljoen euro van tafel gaan. Daarvoor in de plaats zou er volgens het CDA onder meer een heffing op gouden handdrukken en bonussen moeten komen. Volgens de christendemocraten is zo'n maatregel veel effectiever en minder schadelijk voor het vestigingsklimaat.

Bos herhaalde maandag in een ingelast overleg dat hij bereid is verder te kijken naar alternatieven van het CDA, maar dat hij nog geen reden ziet om de belastingplannen van het kabinet aan te passen. De aanpak van topinkomens komt wat hem betreft weer terug na een advies in december van de commissie-Frijns over beloningen in het bedrijfsleven.

CDA-Tweede Kamerlid Jules Kortenhorst benadrukte dat de door zijn partij aangedragen alternatieven de kabinetsplannen moeten vervangen en ,,niet zijn om aan het rijtje toe te voegen''. Coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie steunen de lijn van het kabinet. Bos zei open te staan voor verder debat over de topinkomens, maar ,,nog geen goede argumenten'' te hebben gehoord om zijn plannen te wijzigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden