Bos aan leden: wij gaan AOW niet afpakken

PvdA-leider Wouter Bos en partijvoorzitter Michiel van Hulten hebben vorige week in een brief aan de 62 duizend PvdA-leden uitleg gegeven over hun plannen met de AOW....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

‘De PvdA wil de AOW veiligstellen en ook de zorg in de toekomst voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden’, aldus Bos en Van Hulten in de brief. ‘Ook als er straks minder mensen werken en meer ouderen van een AOW-uitkering afhankelijk zijn.’ De brief is onderdeel van een campagne om het beeld recht te zetten dat de partij ouderen hun AOW zou ‘afpakken’.

De partijtop biedt de leden in de brief handvatten voor vragen ‘van collega’s, familie, vrienden en bekenden’. Bos en Van Hulten erkennen dat die lastig te beantwoorden zijn zolang de plannen niet gedetailleerd zijn uitgewerkt en doorgerekend. Dat gebeurt in het verkiezingsprogramma dat eind september wordt vastgesteld.

Tot die tijd moeten de leden het doen met vijf uitgangspunten: de AOW stijgt weer mee met de lonen; iedereen draagt bij naar draagkracht; AOW’ers met een pensioen van tienduizend euro of minder merken er niets van; alle AOW’ers gaan er jaarlijks op vooruit; en de bijdrage van ouderen wordt over vele jaren uitgesmeerd.

De brief schetst voor de leden twee keuzes: rechtsom, ‘met een volgende ronde van snoeiharde bezuinigingen’ of linksom, waarbij ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden