Borsumij kwaad op OM na lekken van informatie

De top van het Haagse handelshuis Borsumij Wehry heeft een woedende brief naar het Amsterdamse openbaar ministerie geschreven vanwege het uitlekken van vertrouwelijke informatie uit een onderzoek van de Economische Controle Dienst (ECD)....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het uitlekken is 'zeer schadelijk voor Borsumij Wehry', aldus de voorzitter van de raad van advies, C. van der Putte. Na afloop van de aandeelhoudersvergadering van Borsumij Wehry gaf hij expliciet de ECD de schuld van het doorspelen van de vertrouwelijke gegevens. 'We hadden met justitie afgesproken dat er geen enkele nadere mededeling over het onderzoek zou worden gedaan. Het is toch uit den boze dat er nu via de ECD wordt gelekt. Wij zijn hier zeer ontsteld over,' aldus Van der Putte. En passant gaf hij toe dat het onderzoek zich concentreert op de raad van bestuur van Borsumij Wehry.

Dinsdag berichtte de Volkskrant dat in het ECD-onderzoek beurstransacties door het pensioenfonds van Borsumij onderzocht worden. Dat fonds heeft een aanzienlijk aandelenbelang in het eigen bedrijf. De driehoofdige raad van bestuur komt bij die transacties in beeld, omdat zij én in het bestuur van het pensioenfonds zitten én beschikken over vertrouwelijke, koersgevoelige informatie over de gang van zaken bij het eigen bedrijf.

Donderdag bracht NRC Handelsblad nadere details over het ECD-onderzoek. Naast het onderzoek naar het pensioenfonds gaat het om privé-transacties van bestuursvoorzitter J. Noordam en bestuurslid A. van der Graaf. Zij hebben zich begeven in de zogeheten 'grijze handel' (handel die plaatsvindt voordat de stukken officieel aan de beurs genoteerd zijn) van warrants op aandelen Borsumij Wehry. Die warrants waren gekoppeld aan een door Borsumij eind november 1993 uitgegeven obligatielening. De warrants geven het recht om tegen een vastgestelde prijs aandelen Borsumij te kopen.

In diezelfde periode waren Noordam en Van der Graaf bezig om de technische groothandel Stokvis te kopen. Dat bedrijf werd gekocht van G. van den Brink, die na de transactie het derde bestuurslid van Borsumij werd. Op 20 december maakte het bestuur bekend dat Stokvis overgenomen zou worden en een positieve bijdrage aan het resultaat zou leveren. De koers van Borsumij steeg gelijk meer dan 5 procent tot 127,50 gulden.

In de visie van het controlebureau van de beurs levert de handel in warrants door de twee bestuursleden van Borsumij Wehry misbruik van voorwetenschap op. Het tweetal wist van de aanstaande overname van Stokvis op het moment dat het de warrants kocht. De koersstijging die volgde na de bekendmaking leverde hen aantoonbaar voordeel op.

Van der Putte, die namens Borsumij Wehry als enige het woord voerde over de kwestie, bestrijdt niet dat de beide bestuursleden de warrants hadden aangekocht. Maar volgens hem is er geen sprake van misbruik van voorwetenschap. Hij betoogt dat de modelcode op de transacties niet van toepassing is. En als dat wel het geval is, dan hebben de bestuurders zich gehouden aan de daarin gestelde termijnen. Volgens de modelcode mogen bestuurders zes weken voor de publicatie van koersgevoelige informatie niet in het eigen aandeel handelen.

'We hebben uitvoerig overleg gevoerd met onze advocaten. In onze ogen gaat het niet om beurstransacties in de zin van de modelcode, omdat de warrants zijn aangekocht in de grijze handel.' De transacties van het pensioenfonds waren voor Van der Putte een 'nieuw verhaal'. De stukken over het ECD-onderzoek die hij tot dusver via de Amsterdamse officier van justitie heeft gekregen, vond hij onduidelijk. 'Er staat geen enkele naam in. Die stukken zijn volledig anoniem gemaakt', klaagde hij.

Van der Putte benadrukte dat de raad van advies van Borsumij, vergelijkbaar met een raad van commissarissen, direct na het bekend worden van het ECD-onderzoek ook zelfstandig een onderzoek heeft verricht. Vice-voorzitter W. Swart stelde eerder tegenover de Volkskrant geen behoefte aan een eigen onderzoek te hebben.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er 'geen sprake is van misbruik van voorwetenschap en dat van moreel onjuist handelen door de bestuurders in geen geval sprake is geweest'. Van der Putte sprak vervolgens het volste vertrouwen in de raad van bestuur uit. De aandeelhouders applaudiseerden enthousiast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden