Borstvoeding op werk roept veel afkeer op

Ruim 40 procent van de Nederlanders vindt het 'niet normaal' om in het openbaar borstvoeding te geven. Dit blijkt uit onderzoek door bureau Centerdata van de Universiteit van Tilburg....

Van onze verslaggeefster

Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de vier Nederlanders het afkeurt als een collega haar werk onderbreekt om de borst te geven of moedermelk af te kolven. Deze mening is met name mannen en jongeren tussen de 16 en 24 jaar toegedaan.

Toch is in de Arbo-wet vastgelegd dat moeders het recht hebben tijdens werktijd te kolven en hun kind tot negen maanden te voeden. Werkgevers dienen hiervoor een ruimte beschikbaar te stellen.

Het onderzoek naar de kennis en houding van Nederlanders ten aanzien van borstvoeding werd uitgevoerd in opdracht van de Stichting Voedingscentrum Nederland. Ruim 2500 mannen en vrouwen van 16 jaar en ouder werkten mee aan het onderzoek.

Volgens het Voedingscentrum onderstrepen de uitkomsten het belang om in de omgeving van moeders begrip en acceptatie te creëren. 'Voor veel vrouwen is gebrek aan begrip op het werk een reden om eerder te stoppen met het geven van de borst', zegt woordvoerster Patricia Schutte .

Met de campagne 'Borstvoeding verdient tijd' hoopt het Voedingscentrum zowel de vrouwen als hun omgeving beter te informeren over borstvoeding. Advertenties in kranten en op webpagina's moeten ertoe leiden dat meer jonge moeders langer borstvoeding geven. Volgens het Voedingscentrum is het voor moeder en kind 'wenselijk' om ten minste zes maanden de borst te geven. Schutte: 'Het beschermt kinderen tegen luchtweginfecties, diarree, allergieën en eczeem. Ook verkleint de kans voor vrouwen op botontkalking, borstkanker vóór de overgang en eierstokkanker.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden