nieuwszzp en flexwerkers

Borstlap hoopt discussie over loonkloof open te breken: iedereen kan suggesties doen op website

Iedereen die werkt, moet dezelfde rechten krijgen. Dat adviseert een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap aan het kabinet. Donderdag publiceerde hij een tussenrapport, waarmee hij het debat over werk hoopt los te maken. 

Hans Borstlap.Beeld ANP

De oud-topambtenaar Hans Borstlap gooit met zijn ‘discussiestuk’ een steen in de vijver. Hij hoopt de vastzittende discussie over werk los te breken. Iedereen mag de komende maanden suggesties doen en reageren via de website reguleringvanwerk.nl. In november moet er dan een voldragen advies komen.

Dat er een kloof gaapt tussen flexwerkers, zelfstandigen en werkers in loondienst wordt al jaren onderkend, en ook dat die kloof grote sociale en economische gevolgen heeft. Tijdens het kabinet-Rutte II brachten topambtenaren daarover een advies uit. De oplossing werd toen gezocht in belastingmaatregelen, maar PvdA en VVD stonden lijnrecht tegenover elkaar en kwamen er niet uit.

Door de sociale zekerheid als uitgangspunt te nemen, kiest Borstlap voor een nieuw startpunt in de discussie. Dat lijkt op de werkwijze van de commissie-Donner die rond de eeuwwisseling de slepende discussie over de arbeidsongeschiktheidswet WAO openbrak.

Tegen het ‘universele fundament’ in de sociale zekerheid dat Borstlap voor alle werkenden voorstelt, zal politiek weinig bezwaar zijn. Het venijn zit in het vervolg. De drie oude hoofdstromingen in de politiek verschillen daarover principieel.

De liberale stroming, de VVD voorop, staat voor een ministelsel met minimale uitkeringen. Wie meer wil, verzekert zichzelf, individueel of als groep. De christelijke stroming, het CDA, kiest voor soevereiniteit in eigen kring of het subsidiariteitsbeginsel. De eerste optie houdt in dat groepen zich verzekeren, bijvoorbeeld per bedrijf of cao. De tweede legt een wettelijke basis waarboven per cao afspraken kunnen worden gemaakt.

De socialisten, met name de PvdA, kiezen voor wetgeving waarin de sociale zekerheid wordt verankerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw sloten de christelijke en socialistische stromingen het rooms-rode compromis: wettelijke verankering, maar uitgevoerd door de sociale partners.

Een nieuw compromis ligt in het verschiet: een ministelsel als fundament, met de huidige wetgeving voor werknemers als aanvulling. Dat gaat dan ook gelden voor zelfstandigen en flexwerkers, waarbij per cao of bedrijfsregeling iets anders een lagere uitkering kan worden afgesproken. Dat geeft zelfstandigen nieuwe zekerheid, maar tornt niet direct aan verworvenheden van werkers in loondienst. 

Sociale zekerheden voor álle werkenden

Flexwerkers, zelfstandigen en werknemers moeten allemaal gelijke rechten krijgen. Zo dienen zij allemaal dezelfde basisverzekering te krijgen tegen arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid om zich regelmatig bij te scholen. Dat adviseert een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap aan het kabinet, op verzoek van minister Koolmees van Sociale Zaken. 

De kloof op de arbeidsmarkt: al jaren een patstelling
In oktober 2015 gaven VVD en PvdA tijdens het kabinet-Rutte II hun pogingen op om iets aan de verschillen tussen flexwerkers, zelfstandigen en werknemers in loondienst te doen

Een paar maanden eerder had Lodewijk Asscher als vicepremier en minister van Sociale Zaken nog een vrijwillige verzekering voor zelfstandigen voorgesteld tegen arbeidsongeschiktheid. Die zou het UWV moeten uitvoeren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden