Borst wil heldere regels voor verstervingsbeleid

Hulpverleners die besluiten om de toediening van voedsel en vocht aan terminale patiënten te staken, moeten zich aan duidelijke regels houden....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De bewindslieden vinden de term 'versterven', die in zwang is geraakt voor het staken van vocht en voedsel, wat negatief. Zij geven de voorkeur aan de uitdrukking 'het niet belemmeren van het natuurlijk verloop van het stervensproces'. Het besluit om geen voeding en vocht meer toe te dienen beschouwen ze als een beslissing die past bij normaal medisch handelen.

De aandacht die een patiënt in het Groningse verpleeghuis 't Blauwbörgje heeft gekregen, die zonder overleg met zijn familie geen voedsel en drinken meer kreeg, wijst op onduidelijkheid over de term versterven, schrijven Borst en Terpstra. Ook is niet altijd duidelijk op welke manier zo'n besluit tot stand komt en welke maatstaven er worden gehanteerd.

In opdracht van de bewindslieden gaat de inspectie voor de gezondheidszorg nu onderzoeken hoe de 'verstervingspraktijk' er uitziet. De verpleeghuisartsen en de organisatie van verpleeghuizen, die allebei richtlijnen hebben opgesteld voor de behandeling van terminale, demente patiënten, komen dit najaar met een gezamenlijke nota.

Verder bekijken de hoogleraren Van der Maas en Van der Wal, die de meldingsprocedure euthanasie hebben onderzocht, wat hun onderzoeksgegevens nog zullen opleveren over de verstervingspraktijk in verpleeghuizen voor demente ouderen.

In opdracht van Borst en Terpstra zal de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoeken hoe vaak er sprake is van versterving, welke maatstaven daarbij worden gehanteerd en hoe het contact met de familie verloopt. Ook zal bij nieuwe gevallen van versterving worden nagegaan hoe het ziekteverloop verdergaat nadat de toediening van vocht en voedsel is stopgezet. Ook 'de kwaliteit van het stervensproces' wordt bestudeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden