Borst wenst nieuwe centra voor agressieve psychoten

Minister Borst van Volksgezondheid wil twee centra laten bouwen waar gevaarlijke psychiatrische patiënten langdurig kunnen worden opgenomen en behandeld. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer....

In de centra is plaats voor 44 chronische psychiatrische patiënten uit forensische psychiatrische klinieken (fpk's) of uit klinieken voor intensieve behandeling (kib's). Die klinieken raken verstopt omdat patiënten die eigenlijk zijn uitbehandeld niet kunnen doorstromen.

In een fpk verblijven patiënten die onder invloed van hun stoornis een strafbaar feit hebben gepleegd. In een kib zitten patiënten die gedwongen zijn opgenomen, omdat ze een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen, maar die in een algemeen psychiatrisch ziekenhuis niet meer zijn te handhaven.

Volgens de hoofdinspecteur worden psychiatrische ziekenhuizen steeds vaker geconfronteerd met patiënten die zo onhandelbaar zijn dat ze problemen met medepatiënten en personeelsleden veroorzaken. De klinieken zijn geneigd dergelijke patiënten zo snel mogelijk te ontslaan, aldus Borst.

Een andere mogelijkheid is lastige patiënten door te verwijzen naar een van de drie kib's in Santpoort, Den Haag of Eindhoven. Het gaat dan om agressieve psychotische patiënten of mensen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis, zegt psychiater W. Schermerhorn, eerste geneeskundige in de GGZ-instelling De Meren, waartoe kib Santpoort behoort.

Volgens Schermerhorn doen de psychiatrische ziekenhuizen steeds vaker een beroep op de kib's. De opvang in zo'n intensieve behandelkliniek is bedoeld als een soort time-out voor de instelling: patiënten moeten na verloop van tijd eigenlijk weer terug. Schermerhorn herinnert zich dat een ziekenhuis ooit een afdeling heeft moeten verbouwen om een patiënt na een verblijf in een kib weer te kunnen opnemen. Maar als een patiënt te gestoord is of als de behandeling niet aanslaat, blijkt terugkeer moeilijk.

Volgens een woordvoerder van VWS zijn de nieuwe centra niet bedoeld om, zoals in de tbs, patiënten tot hun dood te huisvesten. 'Het doel is dat zij ooit de maatschappij weer ingaan.' Een woordvoerster van GGZ Nederland, de koepelorganisatie van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, denkt echter dat het er in de praktijk op neerkomt dat het merendeel van de patiënten zeer langdurig in de centra zal verblijven. 'Het is de vraag of dit de ultieme oplossing is. Die 44 plaatsen raken heel snel vol. Dan beginnen de problemen opnieuw.'

GGZ Nederland is tevreden met de beslissing van de minister, maar vindt dat het geld dat voor de centra nodig is niet ten koste mag gaan van het gewone budget.

Met de bouw van de twee centra wordt de asielfunctie van psychiatrische instellingen deels hersteld. De afgelopen decennia moesten psychiatrische patiënten zoveel mogelijk ambulant worden behandeld. Langdurige verblijfafdelingen ver weg van de maatschappij waren uit den boze. 'Die ontwikkeling is wellicht iets te snel gegaan', aldus de GGZ-woordvoerster. 'Er is een groep patiënten die toch op een gesloten afdeling thuishoort.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden