Borst wenst geen 'koude sanering' bij apothekers

Minister Borst van Volksgezondheid heeft woensdag geprobeerd de zestienhonderd apothekers in het land gerust te stellen. 'Ik wil absoluut geen koude sanering van een beroepsgroep die ons al sinds de Middeleeuwen van dienst is', zei ze in de Tweede Kamer....

Borst verdedigde haar plannen om vanaf september 310 miljoen gulden per jaar te bezuinigen op de inkomsten van apothekers. Dat is gemiddeld twee ton per praktijk.

Zij erkende dat de branche daarnaast nog een 'fors' omzetverlies zal lijden doordat ziekenhuizen een deel van de medicijnverkoop gaan overnemen. Volgens de apothekersorganisatie KNMP zullen honderden praktijken de maatregelen niet overleven.

De KNMP reageerde gisteren verheugd op de toezegging van de minister een onderzoek in te stellen naar de kosten van de gemiddelde apothekerspraktijk. Apothekers krijgen een vaste vergoeding per recept, die genoeg zou moeten zijn voor hun praktijkkosten en inkomen. Volgens de apothekers is deze vergoeding te laag, zodat zij wel gedwongen zijn bonussen en kortingen te bedingen bij de medicijnindustrie.

Vorige week kondigde Borst tot woede van de apothekers aan dat zij zowel 200 miljoen aan kortingen en bonussen zullen moeten inleveren als 110 miljoen van hun receptvergoeding. De minister had beloofd eerst te onderzoeken of de receptvergoeding nog wel de kosten dekt. Nu zij dat onderzoek alsnog heeft toegezegd, overweegt de KNMP het kort geding af te zeggen dat tegen de minister is aangespannen.

Overigens hield Borst vast aan haar plannen. Zij werkt aan een nieuwe honorering van de apotheker, waardoor deze niet meer afhankelijk is van de omzet. De apotheker moet zijn handelsfunctie opgeven en puur zorgverlener worden.

Een meerderheid van de Kamer tekende gisteren protest aan tegen de eenzijdige verlaging van de receptvergoeding. Regeringspartijen PvdA en VVD schorten hun eindoordeel echter op tot volgende week de resultaten van een onderzoek naar de bonussen en kortingen bekend worden.

Minister Borst verklaarde verder dat zij graag met de medicijnindustrie tot prijsafspraken wil komen. Zij wees op andere landen waar dat al gebeurt. In ruil voor een constructieve opstelling zouden fabrikanten in Nederland 'goed en betrouwbaar' onderzoek mogen doen naar de werking van medicijnen.

In antwoord op vragen van SP-Kamerlid Kant bevestigde de minister dat medicijnfabrikanten hun reclamebudget van de belasting mogen aftrekken. Hieraan geven fabrikanten naar schatting 20 procent van hun omzet uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden