Borst verbiedt vrije verkoop van HIV-test

Tests waarmee levensbedreigende aandoeningen als kanker en HIV kunnen worden opgespoord, mogen voortaan niet meer vrij worden verkocht. Minister Borst van Volksgezondheid vindt dat dergelijke 'hoogrisicotests' voor thuisgebruik niet meer zonder medische begeleiding mogen worden aangeboden....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

De tests zijn nu alleen via internet verkrijgbaar. Tot voor kort alleen bij buitenlandse bedrijven, maar sinds april biedt ook farmaceut Mirates uit Rotterdam zelftests aan op het web. De HIV-test loopt het beste: de afgelopen maanden verkocht het bedrijf daar ruim duizend exemplaren van.

Borst ziet daarin een gevaar voor de volksgezondheid. Medische begeleiding ontbreekt en bovendien bestaat er een kans op vals-positieve en vals-negatieve uitslagen met alle gevolgen van dien. In een aantal Europese landen is de verkoop van hoogrisicotests voor thuisgebruik verboden. Ook in de Verenigde Staten en Canada zijn ze niet toegestaan.

De maatregel van Borst is het gevolg van een Europese richtlijn over in-vitrodiagnostiek die sinds oktober 1998 van kracht is. Daarin worden ook eisen gesteld aan zelftests. Het risico van een foutief gebruik en foutieve interpretatie van de resultaten moet worden beperkt. EU-lidstaten moeten nog dit jaar maatregelen nemen die de kwaliteit en de veiligheid van hoogrisicotests garanderen.

Borst wil dat de testst alleen nog maar via de apotheek worden verkocht. Er moet een deugdelijke bijsluiter bij zitten waarin wordt gewezen op de ernst van de mogelijke aandoening en het belang van medische begeleiding. De apotheker moet de consument wijzen op de noodzaak om bij een positief testresultaat een arts op te zoeken.

Deskundigen aan wie Borst de nieuwe regeling ter advisering heeft voorgelegd, vinden dat de maatregel niet ver genoeg gaat. Woordvoerders van het Aids Fonds en de Nationale Kankerbestrijding zijn kritisch. Internist dr. J. van der Heyden, voorzitter van de orde van medisch specialisten en van de commissie medische ethiek van artsenorganisatie KNMG, vindt zelfs dat de tests uit de handel moeten worden genomen. Overigens blijven de tests te koop via internet bij buitenlandse bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden