Borst: tweedeling in zorg moeilijk te voorkomen

'Het kabinet is en blijft tegen een tweedeling in de gezondheidszorg tussen werknemers en niet-actieven. Maar daarmee heb je nog niet alle instrumenten in handen om die te voorkómen.' Dit antwoordde minister Borst van Volksgezondheid dinsdag op vragen van het GroenLinks-Kamerlid Rosenmöller....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Ook als de ziekenhuizen efficiënter werken, is er nog extra geld nodig om de wachtlijsten helemaal weg te werken, gaf ze toe. Het staat niet vast dat de 50 miljoen die Borst daarvoor in 1998 extra wil uitgeven, ook werkelijk beschikbaar zijn. Het geld moet namelijk komen uit een bezuiniging op de inkomens van de apothekers die nog onzeker is.

Borst had gisteren nog geen extra geld beschikbaar voor de wachtlijsten. Misschien kan de komende kabinetsformatie soelaas bieden, hoopt ze. De minister sprak over 'een bredere financiële oplossing, waarbij zorg en sociale zekerheid als één samenhangend terrein worden beschouwd'. Het zou dan gemakkelijker zijn om geld dat bedoeld is voor de sociale zekerheid te gebruiken voor gezondheidszorg, denkt Borst. 'Maar gelet op de huidige begrotingssystematiek is dat een moeilijk probleem.'

Rosenmöller wilde weten waarom Borst in een interview met het artsenblad Medisch Contact had gezegd dat het kabinet overvallen was door de gevolgen van de pivatisering van de Ziektewet, waardoor werkgevers hun werknemers met voorrang laten behandelen. Dat komt niet zozeer door de privatisering van de Ziektewet, zei Borst, maar door de lange wachtlijsten in de gezondheidszorg. Die situatie mag niet te lang voortduren, vindt ze, want dan ligt tweedeling in de gezondheidszorg op de loer.

De minister staat nog altijd achter de privatisering van de Ziektewet in 1996. De werkgevers hebben daardoor meer aandacht gekregen voor het voorkomen van verzuim, het beter begeleiden van ziek personeel en het ontwikkelen van deskundigheid op het terrein van beroepsziekten. Maar het kabinet had erop gerekend dat de zorgsector onder druk van het uiterst krappe budget in deze kabinetsperiode kans zou hebben gezien de wachtlijsten snel te bekorten. Dat is niet gelukt, en dát heeft het kabinet verrast, moest Borst erkennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden