Borst slaat terug na kritiek Dijkstal

Minister Borst van Volksgezondheid slaat hard terug in de controverse over de wachtlijsten. Op de kritiek van VVD-leider Dijkstal antwoordt ze dat hij geen recht van spreken heeft....

Ook de ziekenhuizen krijgen een veeg uit de pan. Die 'graven hun eigen graf' als zij de wachtlijsten kunstmatig lang houden, zegt Borst. Ze moeten niet denken dat het kabinet daar intrapt. Ook nu de begroting wordt bijgesteld, komt er geen cent extra. De ziekenhuizen moeten het redden met de honderd miljoen gulden per jaar die in het regeerakkoord is uitgetrokken. Zij hebben zelf gezegd het karwei voor dat bedrag te kunnen klaren.

'Het lijkt wel of de verkiezingstijd is aangebroken', zegt de bewindsvrouw over de kritiek die Dijkstal zaterdag over haar uitstortte op een VVD-bijeenkomst in Den Haag. De fractievoorzitter van de VVD zei dat onder Borst de miljarden voor de gezondheidszorg in het niets lijken te verdwijnen. Ook zwicht de D66-minister volgens hem steeds voor belangengroepen. Dat had Dijkstal als minister in het vorige kabinet van nabij meegemaakt. Ze hoeven maar te schreeuwen of ze krijgen geld, zei de VVD-leider.

Dan is Dijkstal kort van geheugen, repliceert Borst. 'Als het afgelopen jaar één belangengroep hard geschreeuwd heeft, waren dat de apothekers. Maar ik heb gewoon mijn plan doorgezet om hen de bonussen en kortingen van de medicijnindustrie te laten terugbetalen.'

En als Dijkstal bedoelt dat Borst onlangs de verloskundigen met zestig miljoen gulden tegemoetkwam: dat gebeurde pas nadat zij vorig jaar gedegen onderzoek had laten doen naar hun situatie. Bovendien weet de VVD de belangengroepen ook goed te bedienen, zegt Borst. De liberalen namen zelf het initiatief om het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen fors uit te breiden. Ook dat kost geld.

Borst ligt vooral onder vuur vanwege de tegenvallende resultaten van de bestrijding van de wachtlijsten, hoewel daarvoor in het regeerakkoord bijna twee miljard gulden is uitgetrokken. Haar staatssecretaris voor ouderenzorg, Vliegenthart (PvdA), kreeg vorige week in de Tweede Kamer nog het voordeel van de twijfel. Het extra geld voor deze sector kwam pas in de tweede helft van vorig jaar beschikbaar. Maar de ziekenhuizen, waarover Borst zelf gaat, krijgen al sinds 1997 extra geld.

De minister houdt vol dat dit geld goed wordt besteed. De wachtlijsten zijn misschien gegroeid, maar de wachttijden nemen af. Zo is de wachttijd voor hartingrepen fors teruggelopen, en hoopt Borst binnenkort over heup- en oogoperaties hetzelfde goede nieuws te kunnen melden.

De wachtlijsten worden volgens haar vaak misbruikt om extra geld te krijgen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij heupoperaties, zegt de minister. Vanaf dit jaar krijgen ziekenhuizen die dat doen, geen extra geld meer. Dat gaat naar ziekenhuizen die wel succesvol zijn en geld nodig hebben om dat zo te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden