Borst legt zich neer bij tweedeling zorg

Minister Borst van Volksgezondheid legt zich neer bij een tweedeling in de gezondheidszorg. Zij accepteert dat er een apart, privaat zorgsysteem bestaat voor zieke werknemers....

De minister maakte deze week bekend dat zij geld beschikbaar stelt aan kenniscentra voor onderzoek naar kwalen die met werk te maken hebben. De kennis over deze 'arbeidsrelevante aandoeningen' moet ten goede komen aan patiënten in de reguliere zorg. Daarbij mag geen onderscheid worden gemaakt tussen werknemers en patiënten zonder baan, schijft Borst in een brief aan de Tweede Kamer.

Op het departement van Volksgezondheid wordt bevestigd dat de brief geen betrekking heeft op de arbo-zorg. Dat is de zorg voor zieke werknemers, die door bemiddeling van een arbo-dienst wordt geleverd door private instellingen. Die zorg wordt betaald door de werkgever, de ziekteverzuimverzekeraar of het ministerie van Sociale Zaken, dat het 'oplappen' van zieke werknemers subsidieert.

Borst wil vier jaar lang jaarlijks drie miljoen gulden beschikbaar stellen aan vier landelijk werkende centra, bij voorkeur academische ziekenhuizen. Elk centrum moet zich bezighouden met één type kwaal: psychische aandoeningen, huidziekten, klachten aan rug en bewegingsapparaat, of aandoeningen aan de luchtwegen.

De verworven kennis moet worden overgedragen aan de regionale instellingen voor gezondheidszorg, die met elkaar moeten samenwerken. Daarvoor krijgen ze geen extra geld, want de zorg wordt nu ook verleend, redeneert Borst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden