Borst komt met spoedopleiding voor kraamhulp

Minister Borst van Volksgezondheid wil in september een eenmalige spoedopleiding voor kraamverzorgers laten beginnen om het nijpende personeelstekort in de kraamzorg terug te dringen....

Van onze verslaggeefster

Ellen de Visser

AMSTERDAM

Over de financiering van de opleiding, die vijftien miljoen gulden gaat kosten, onderhandelt Borst de komende week met het ministerie van onderwijs en de brancheorganisaties LVT en BTN. Uit hun inventarisatie blijkt dat er dringend duizend nieuwe kraamhulpen nodig zijn. 'Anders loopt het volgend jaar zomer helemaal spaak', zegt directeur F. Clevers van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT).

Volgens Borst kan echter worden volstaan met 500 extra krachten. Zij heeft de brancheorganisaties gevraagd om bij het komende overleg met onderbouwde cijfers te komen over het tekort.

NTN, de grootste kraamzorginstelling van Nederland, wil de uitkomst van dat overleg niet afwachten. De instelling heeft uitzendorganisatie Start opdracht gegeven om 120 kraamhulpen te werven. Zorgcollege Nederland heeft de afgelopen maanden op verzoek een nieuwe opleiding opgezet. Als de erkenning van het ministerie binnen is, gaat die opleiding van start. NTN betaalt dit voorlopig zelf en biedt de kraamhulpen een baangarantie.

'De zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben afgesloten, hameren op het belang van kraamzorg', zegt directeur J. Torny van NTN. 'Uit onderzoek blijkt dat tekort aan zorg in het kraambed tot meer problemen leidt bij moeder en kind. En dus uiteindelijk tot een groter beroep op de gezondheidszorg.'

De personele problemen in de kraamzorg kwamen twee maanden geleden voor het eerst naar buiten. In sommige delen van het land krijgen gezinnen nog maar een paar uur kraamhulp per dag. De problemen dreigen het komende jaar vooral in de Randstad, Utrecht en op de Veluwe behoorlijk uit de hand te lopen.

De personeelsschaarste wordt veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Vorig jaar is de speciale korte kraamopleiding vervangen door een driejarige bredere mbo-opleiding. Daardoor onstaat een gat in het aanbod van nieuw personeel. Daarnaast neemt het aantal schoolverlaters af en zorgt de babyboom van de laatste tijd voor een toenemende vraag naar kraamzorg.

Brancheorganisaties LVT en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) luidden vorige maand de noodklok. In aller ijl werd een platform kraamzorg opgericht, een overlegorgaan van het ministerie van VWS, brancheorganisaties, zorgverzekeraars en de Inspectie Gezondheidszorg. De afgelopen maand zijn ook de onderwijsinstellingen Zorgcollege Nederland en STOC en de vakorganisaties bij het overleg betrokken. 'Voorkomen moet worden dat er een wirwar van niet-erkende opleidingen ontstaat', waarschuwt Clevers van de LVT.

De nieuwe opleiding mag niet te veel concurreren met de bestaande driejarige opleiding. 'Daarom bestaat onze doelgroep uit herintredende vrouwen en oudere vrouwen met werk- of levenservaring', zegt bestuurslid H. van Tuijl van Zorgcollege Nederland. 'Zij kunnen voor bepaalde onderdelen vrijstelling krijgen. Een moeder van twee kinderen kan al wassen, koken en organiseren.' Cursisten die dat willen moeten na hun examen kunnen doorstromen naar de mbo-opleiding.

De belangstelling voor de verkorte opleiding is volgens Van Tuijl erg groot. 'We krijgen veel bijstandsmoeders aan de telefoon. Die zien plotseling de mogelijkheid om binnen een jaar een vaste baan te hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden