Borst kan ook op kunstijs toeslaan

De lange-afstandsschaatsers kregen zondag een alternatieve wedstrijd voorgeschoteld. De elfde KNSB-marathon in Groningen bestond uit twee series van elk vijftig ronden....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De lange schaatser uit de Klerk's-ploeg, 2.01 meter, was in de eindsprint de sterkste van een kopgroep van twaalf. Yoeri Takken en Richard van Kempen eindigde op de tweede en derde plaats.

Met weemoed dachten de marathonschaatsers terug aan 5 januari. Ook toen werd er op Gronings ijs geschaatst. In de open lucht zwierde, zwaaide en kluunde het peloton over het honderd kilometer lange traject van de Oldambtrit. Na afloop werd er gesproken over een mini-elfstedentocht.

Het contrast was groot toen de rijders elkaar na de invallende dooi weer ontmoetten. Geen riet, vaarten, kanalen en meren, maar een overdekte hal. De winnaar van de Oldambtrit was overigens dezelfde als die van de elfde KNSB-marathon: Ruud Borst.

De 23-jarige Borst had nog nooit op kunstijs gewonnen. Op het NK, ook op het overdekte ijs, werd hij in december zevende en dat was zijn beste prestatie als A-rijder. Tijdens de finale over 75 ronden gaf Borst zichzelf weinig kans voor de hoofdprijs. 'Ik kreeg halverwege kramp in de spieren van mijn linker dijbeen. Ik ben aan de staart van de kopgroep gaan zitten om uit te rusten. Tegen mijn ploeggenoot Piet Kleine heb ik nog gezegd: op mij moet je niet meer rekenen.'

De groep van twaalf rijders, onder wie Kleine, Kromkamp, Borst en Van Kempen, hadden het mini-pelotonnetje van achttien man na driekwart wedstrijd gedubbeld. De klassementstoppers Huitema, Angenent en Stam zaten niet in de voorste linies. De drie angsthazen waren te bang om punten voor het klassement te verliezen en hadden slechts oog voor elkaar.

De winnaar moest uit de kopgroep van twaalf komen. In de slotronden hield Piet Kleine het tempo hoog, zodat ontsnappen geen zin had. Borst, die net op tijd van de krampaanval hersteld was, 'zat in zijn schaats'. Na de voorlaatste bocht kwam Borst op kop. 'Ik werd perfect gelanceerd. Ik ging als eerste de laatste bocht in en kwam er ook als eerste uit. Op het rechte stuk naar de finish liet ik mijn lange benen pas echt wapperen. Niemand haalde me in. Ik had verwacht dat Van Kempen nog zou komen. Ik ben blijkbaar toch een betere spurter. Dat verbaasde mij ook. Ik stond altijd bekend als een anti-sprinter. Misschien komt het door mijn goede moraal. Die kreeg ik na de overwinning van de Oldambtrit.'

Een aantal rijders, zoals klassementsleider Lammert Huitema, had felle kritiek op de nieuwe opzet. 'Het is weliswaar maar een wedstrijdje, maar ik kan me niet voorstellen dat er een toeschouwer was die het mooi vond.'

Bij de dames ging de zege naar Klasina Seinstra. De Friese blondine, die het klassement leidt, won de massasprint.

GRONINGEN: marathon KNSB Cup, mannen, eerste serie, 50 ronden: 1. Huitema, 2. Stam, 3. Henk van Benthem, 4. Kleine, 5. Gaasenbeek; tweede serie, 50 ronden: 1. Angenent, 2. Takken, 3. Pieterse, 4. Borst, 5. Kromkamp; finale, 75 ronden: 1. Borst, 2. Takken, 3. Van Kempen, 4. Veenhof, 5. Paalaasmaa (Fin), 6. Corts, 7. Kromkamp, 8. Pieterse, 9. Kleine, 10. Groenendal; stand KNSB Cup: 1. Huitema 268,6 pnt, 2. Angenent 254,2, 3. Stam 240,1, 4. Hagen 181, 5. Henk van Benthem 179.

Vrouwen, 50 ronden: 1. Seinstra, 2. Pasveer, 3. Zonderland, 4. Span, 5. Van Dijk; klassement: 1. Seinstra 171,2 pnt, 2. Pasveer 164, 3. Bron 157.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden