Borst in conflict met apothekers door strafkorting

Er is een groot conflict uitgebroken tussen minister Borst van Volksgezondheid en de apothekers. De minister wil de branche dit jaar een strafkorting opleggen die neerkomt op 200 duizend gulden per apotheek....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Minister Borst lijkt er niet in te slagen de voor dit jaar geplande bezuinigingen op de medicijnuitgaven te realiseren. Omdat de apothekers tegenwerken, overweegt zij dit jaar in totaal 300 miljoen gulden in te houden op de officiële vergoeding die zij krijgen.

Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het overleg te traineren over een nieuw vergoedingssysteem voor de 1500 apotheken in Nederland. Onderdeel daarvan is een onafhankelijk onderzoek naar de bonussen en kortingen die de apothekers van de industrie ontvangen, naast hun door de overheid vastgestelde vergoeding.

De KNMP schreef over het onderzoek woensdag een circulaire aan haar leden, die de minister in het verkeerde keelgat is geschoten. Volgens Borst maakt de apothekersorganisatie zich schuldig aan misleiding. Ook is zij er boos over dat zo'n 'cruciale brief' is verstuurd voordat ministerie en KNMP overeenstemming hebben bereikt over het onderzoek.

KNMP-voorzitter Hagenzieker noemt de reactie van de minister 'overtrokken'. Volgens hem is er al veel te lang 'gesteggeld over details'. Al sinds november wordt met het ministerie over het onderzoek gepraat. Hagenzieker zegt dat de apothekers in de circulaire juist gevraagd wordt daaraan 'loyaal' mee te werken.

Een woordvoerder van Borst zei gisteravond dat de apothekers weigeren 'de politieke realiteit' te aanvaarden. 'De Tweede Kamer heeft gezegd dat de resultaten van het onderzoek er op 1 maart moeten liggen'. De minister is gepikeerd over de circulaire omdat maandag nog overleg heeft plaatsgehad met de KNMP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden