Borst en specialisten leggen conflict bij

Minister Borst van Volksgezondheid heeft een dreigend conflict met de medisch specialisten voorkomen door haar omstreden Restitutiebesluit, dat op 1 april van kracht zou worden en tot lagere tarieven zou kunnen leiden, op te schorten tot 1 november....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De vrede tussen de bewindsvrouw en de specialisten werd woensdag na een overleg van enkele uren getekend. 'Het is niet gering om een reeds genomen besluit op te schorten', zei Borst. 'De voorzitters hebben me ervan weten te overtuigen dat uitvoering van het restitutiebesluit per 1 april niet alleen psychologisch, maar ook inhoudelijk niet mogelijk is. Dat de voorzitters unaniem waren, was voor mij een nieuw feit.'

Ze prees de voorzitters, die nog rugdekking moeten krijgen van hun achterbannen, als 'opinionleaders, die hun leden inspireren en motiveren'.

Op 7 februari liet een ambtenaar namens de minister weten dat specialisten die uiterlijk 1 november afspraken hebben gemaakt voor lokale projecten, gevrijwaard zullen blijven van de tariefkortingen die op 1 april van kracht worden. Maar enkele dagen later ondertekende Borst het Restitutiebesluit, dat wel op 1 april van kracht zou worden. Bij de specialisten sloeg daarop de vlam in de pan: zij vonden beide besluiten niet met elkaar te rijmen.

Als het besluit op 1 april zou zijn ingegaan, hadden patiënten vanaf die datum de kosten voor de specialist zelf moeten voorschieten en declareren bij het ziekenfonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.