Borst eist opheldering over omzeilen wachtlijst

Drie ziekenhuizen, die deze week bekend maakten dat zij bepaalde groepen werknemers buiten de wachtlijst om gaan behandelen, moeten minister Borst van Volksgezondheid daarover opheldering verschaffen....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

De ziekenhuizen die door de minister worden aangesproken zijn: het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, De Weezenlanden in Zwolle, en het Streekziekenhuis Midden Twente in Hengelo. Zij hebben met de verzekeraars uit de Achmaea Groep afspraken gemaakt over een voorrangsbehandeling voor werknemers van bedrijven die een speciale polis hebben afgesloten bij Achmaea-verzekeraars. Dat zijn zijn Zilveren Kruis, Avéro, Centraal Beheer, FBTO en Het Groene Land. Deze verzekeraars kopen onderzoeks- en behandelcapaciteit in bij de drie ziekenhuizen.

De particuliere verzekeraar Interpolis heeft gisteren een contract gesloten met een bemiddelaar die een snelle behandeling kan garanderen voor werknemers. Het Franeker bureau Health Connect bemiddelt daarbij voor bedrijven die het risico van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid bij Interpolis hebben verzekerd.

Volgens Interpolis zijn de afgelopen maanden via Health Connect vijf werknemers binnen een tot twee weken geholpen, die anders maanden op onderzoek of behandeling hadden moeten wachten. Zilveren Kruis werkt met een eigen bemiddelaar, die zowel voor werknemers als voor niet-actieven de 'overcapaciteit' in ziekenhuizen opspoort, zodat een snelle behandeling mogelijk is. Volgens een woordvoerster worden jaarlijks tientallen werknemers zo versneld geholpen.

De belangengroepen in de gezondheidszorg zijn zó verdeeld over een voorrangsbehandeling dat de stuurgroep die sinds anderhalf jaar probeerde daarover afspraken te maken, gisteren uit elkaar is gevallen. Werkgevers, verzekeraars en ziekenhuizen zijn vóór wachtlijstomzeilende initiatieven ten gunste van werknemers. Artsen, vakbeweging en patiënten zijn daar - de een meer, de ander minder fel - tegenstander van.

Werkgevers hebben er belang bij dat hun werknemer zo kort mogelijk ziek is, omdat de werkgevers tegenwoordig zelf het financiële risico voor het ziekteverzuim van hun personeel moeten dragen. Ziekenhuizen kunnen extra inkomsten goed gebruiken, omdat zij kampen met krappe budgetten.

Minister Borst heeft zich tot dusver zeer gereserveerd uitgelaten over voorrang voor zieke werknemers. Ze heeft de verdeelde stuurgroep vorige maand geschreven voorstander te zijn van onderzoek naar het bekorten van wachtlijsten, zodat iedereen sneller geholpen kan worden.

Die brief bleek gisteren het laatste duwtje te zijn: de stuurgroep viel uiteen. Als overheid en politiek tegen voorrang voor werknemers zijn, moeten ze maar optreden, menen de werkgevers en hun medestanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden