Borst bereid om faxapparaten in ziekenfondspakket op te nemen

Minister Borst van Volksgezondheid voelt er wel voor om fax-apparaten of teksttelefoons voor slechthorenden in het ziekenfondspakket op te nemen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Ze bindt de pakketuitbreiding wel aan voorwaarden. De uitbreiding is alleen mogelijk als voor hulpmiddelen een ijkprijzensysteem wordt ingevoerd, in navolging van het al langer bestaande Geneesmiddelen Vergoedingssysteem. De zorgverzekeraars vergoeden dan die ijkprijs. De eventueel hogere prijs moet de patiënt zelf betalen.

Met dat voorstel sluit Borst aan bij suggesties die de Ziekenfondsraad eerder heeft gedaan. Een 'Hulpmiddelen Vergoedings Systeem' moet tevens garanderen dat de financiële tegenvaller van twintig tot 25 miljoen, die het gevolg is van de beperking van de eigen bijdragen voor hulpmiddelen, wordt opgevangen.

Borst geeft haar ideeën prijs in een adviesaanvraag aan de Ziekenfondsraad, die een veel wijdere strekking heeft. In het regeerakkoord is afgesproken dat geneesmiddelen, hulpmiddelen, erfelijkheidheidsvoorlichting, audiologische hulp en revalidatiecentra - die sinds enkele jaren door de AWBZ-verzekering worden vergoed - daar weer uit worden weggehaald. Het kabinet wil de AWBZ reserveren voor onverzekerbare risico's zoals opname in een verpleeghuis of psychiatrisch ziekenhuis.

Daarom moeten geneesmiddelen en hulpmiddelen, zo werd afgesproken, in 1996 weer terug naar het ziekenfonds en de particuliere verzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden