Borst: 'Arts mag patiënt niet duperen'

Minister Borst van Volksgezondheid en de Tweede Kamer hebben huisartsen die patiënten door middel van een hoger tarief willen dwingen om van ziekenfonds te veranderen, gisteren scherp veroordeeld....

Borst beloofde gisteren dat aan de gewraakte handelwijze zo snel mogelijk een einde komt. 'Patiënten mogen hier niet de dupe van worden', zei ze.

Gisteren bleek dat een aantal artsen in de regio's Utrecht en Zwolle nog maar met een beperkt aantal zorgverzekeraars zaken wil doen. Zij hebben soms met wel twintig verzekeraars te maken. Dat leidt tot veel administratie. Patiënten die bij hun eigen verzekeraar willen blijven, moeten meer betalen. Sommige artsen weigeren zelfs deze patiënten te helpen.

Ook verzekerden van CZ in Tilburg die buiten de regio woonachtig zijn, kregen daarmee te maken. 'Dit geeft geen pas, het is een economisch delict', aldus de woordvoerder van CZ. Nadat het fonds de artsen met de rechter had gedreigd, 'is het rustig', zegt hij.

Vooral voor patiënten met een chronische ziekte is het moeilijk van verzekeraar te veranderen. Zorgverzekeraars kunnen deze dure patiënten weigeren of een hogere premie in rekening brengen. De Tweede Kamer vindt dat ontoelaatbaar, evenals minister Borst.

De coalitiepartijen PvdA, D66 en VVD zijn woedend. 'We willen juist dat de patiënt steeds meer keuzemogelijkheden krijgt', aldus VVD-Kamerlid Van Blerck. 'Nu gebeurt het tegenovergestelde. '

De huisartsen en verzekeraars liggen al tijden met elkaar overhoop over een hogere vergoeding voor de avond-, nacht- en weekenddiensten. De minister heeft de strijdende partijen gisteren laten beloven dat ze zo snel mogelijk samen tot een oplossing komen.

Volgens PvdA-er Oudkerk ligt een deel van het probleem echter ook bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die heeft de huisartsen verboden om nog in groepsverband met verzekeraars te onderhandelen over de vergoedingen die zij krijgen per patiënt. 'Huisartsen zijn er om mensen beter te maken, niet om de hele dag met hun administratie bezig te zijn', zegt Oudkerk. 'Theoretisch gezien heeft de NMa gelijk, maar ze hebben daar weinig kaas gegeten van de praktijk. '

D66-Kamerlid Van Vliet wil opheldering van Borst. 'Voor een aantal mensen is de toegankelijkheid tot de gezondheidszorg in gevaar,' zegt zij. 'Ik wil weten wat de minister kan doen om te voorkomen dat dit vaker gebeurt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden