Borst: alcohol moet flink duurder, fris goedkoper

Minister Borst van Volksgezondheid vindt het hoog tijd voor een prijsverhoging van alcohol. Ze hoopt zo het gebruik te ontmoedigen....

Alcohol moet fors duurder worden, frisdrank juist veel goedkoper. De alcoholgrens voor automobilisten gaat omlaag van 0,5 naar 0,2 promille en op auto's komt een 'alcoholslot' zodat een dronken bestuurder zijn voertuig niet kan starten. Dat stelt minister Borst van Volksgezondheid voor in haar alcoholnota, die zij vandaag bespreekt in het kabinet.

Borst benadrukt dat het 'discussiepunten' zijn waarmee zij onder haar collega's het debat over het alcoholbeleid wil aanzwengelen. Als zij steun krijgt in het kabinet, komt zij later dit jaar met uitgewerkte plannen.

De minister liet afgelopen voorjaar al weten dat het geringe prijsverschil tussen frisdrank en alcohol haar een doorn in het oog is. Zij vindt het 'eigenlijk te gek voor woorden' dat een glaasje fris in het café soms duurder is dan een glas bier. Daarom moet de accijns op alcohol omhoog en de gebruiksbelasting op frisdrank omlaag.

De accijns op bier en wijn is nu 12 cent per glas, op sterke drank 40 cent. De frisdrankbelasting bedraagt 20 cent per liter. De minister wijst erop dat de alcoholaccijnzen de afgelopen decennia nauwelijks aan de inflatie zijn aangepast en pleit voor een inhaalslag.

'Ik weet dat hogere accijnzen gevolgen hebben voor de koopkracht', aldus de minister onlangs in de Haagsche Courant. 'Maar het helpt wel als dingen duurder worden. Vooral bij jongeren die wel wat geld hebben door een baantje, maar nog niet zoveel. Als alcohol en sigaretten duurder worden, merken ze dat. Bij de meeste volwassenen maakt het niet zoveel uit.

Borst neemt het voorstel van de ministers Netelenbos van Verkeer en Korthals van Justitie over om de alcoholgrens voor automobilisten te verlagen van 0,5 naar 0,2 promille. Ook de Tweede Kamer steunt dit voorstel. Borst wil het vandaag met haar collega's ook hebben over zogeheten alcoholsloten. Dat zijn ademanalyse-apparaten die tussen het contactslot en de startmotor van een auto worden geplaatst. Pas nadat de bestuurder een ademtest met goed resultaat heeft afgelegd, kan de motor starten.

De verkeersveiligheidsorganisatie 3VO juicht een experiment met alcoholsloten toe, maar denkt dat het alleen zin heeft in auto's van zware probleemdrinkers. 'En die moeten niet alleen zo'n slot krijgen, maar ook intensieve begeleiding door bijvoorbeeld een maatschappelijk werker', zegt woordvoerder B. Woudenberg.

Een alcoholslot in alle auto's werkt niet, denkt Woudenberg. 'Daarvoor is het te fraudegevoelig. Je kunt bijvoorbeeld een nuchtere voorbijganger laten blazen. Of een ballon met alcoholvrije lucht in het apparaat laten leeglopen.'

Borst vindt verder dat op de basisscholen meer aandacht moet worden besteed aan alcoholpreventie. Zij wil dat de leerlingen projecten doen waarin de gevaren van alcoholgebruik aan de orde komen. Ook de ouders moeten daarbij worden betrokken, door de kinderen opdrachten voor thuis mee te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden