Borssele kan nucleair afval net op tijd kwijt

Na vijf jaar kan kerncentrale Borssele zijn nucleair afval weer kwijt. Net op tijd zijn de juridische obstakelts uit de weg gewerkt. Zo worden praktische problemen door het ophopend afval voorkomen.

De kerncentrale bij BorsseleBeeld anp

Beheerder EPZ van de kerncentrale in Borssele hervat binnenkort zijn splijtstoftransporten naar Frankrijk. Protest hiertegen van milieuorganisaties bleek tevergeefs; de Raad van State stelde geen verbod in.

Het vervoer naar de opwerkingsfabriek in La Hague werd in 2006 opgeschort na een Franse wetswijziging. Deze verordonneerde dat voor elke zending buitenlands radioactief materiaal een deadline voor terugkeer moet zijn vastgelegd: nadat nucleair afval in Frankrijk is opgewerkt, moet duidelijk zijn wanneer het terugkeert naar Nederland.

Wetswijziging
Na de Franse wetswijziging duurde het vijf jaar voor alle juridische obstakels voor hernieuwde afvoer waren weggenomen. Frankrijk en Nederland sloten al in februari 2009 een nieuw verdrag dat in 2010 werd geaccepteerd door de Tweede en Eerste kamer. Nu zijn ook de vergunningen voor het transport in orde.

De komende drie jaar zijn er tien transporten met elk 50 procent meer afval dan voorheen. Een exacte datum is nog niet bekend. 'De overheid beslist, zij is verantwoordelijk voor de beveiliging', zegt EPZ-manager splijtstof Jan Wieman. De deal met de Franse overheid voorziet in transporten tot het contract met de fabriek in La Hague in 2015 afloopt.

Opslagbassin
De hervatting komt voor Borssele precies op tijd: het opslagbassin van de centrale is nagenoeg vol. Jaarlijks wordt een kwart van de splijtstof­elementen vervangen. Deze elementen konden de laatste vijf jaar na afkoeling niet worden afgevoerd. Wieman: 'Aangezien we hetzelfde bassin nodig hebben voor nieuwe splijtstof, hadden we een probleem.'

Deze situatie ontstond doordat de Franse wetswijziging onverwacht kwam en geen overgangsperiode kende. 'Er was destijds zelfs een transport met splijtstof gaande dat we halverwege moesten stopzetten', zegt Wieman. De opslag van zoveel afval in Borssele leverde volgens hem geen gevaar op. De centrale bezit de nodige vergunningen en veiligheidsvoorschriften.

Recycling
Van het afval dat naar Frankrijk gaat, wordt 95 procent gerecycled. De overige 5 procent wordt honderd jaar opgeslagen in een aangepast gebouw naast de centrale. Voor hergebruik wordt de splijtstof eerst opnieuw verrijkt in Rusland. 'Dit gebeurt door middel van een mengprocedé met uraan uit kernonderzeeërs. Daarvan zijn grote overschotten uit de Koude Oorlog', zegt Wieman. Een kwart komt terug naar Borssele; de rest wordt in Rusland hergebruikt.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden