Borreltafel-idealisme voor het nieuwe jaar

In het laatste nummer van het voorbije jaar blijven de buitenlandse bladen hun vertrouwde zelf. Der Spiegel geeft een jaaroverzicht met gruwelijke foto's, dagboekfragmenten van de ontvoerde Jan Philipp Reemtsma en een vraaggesprek met een Rode Kruis-medewerkster die het bloedbad in Tsjetsjenië heeft overleefd....

PHILIPPE REMARQUE

In l'Evenement du Jeudi zijn het vooral de 'personnalités' die 1996 hebben bepaald. Zij worden geëerd met een foto van hun elegante verschijning. The Economist draait zijn hand daarentegen niet om voor een veertien pagina's tellend 'survey of democracy'. Newsweek vraagt zich nog maar eens af of jaloezie genetisch bepaald is. Want uit onderzoek blijkt dat mannen het erger vinden als hun vrouw een seksuele relatie met een ander heeft, terwijl vrouwen het erger vinden als hun partner een diepe emotionele band heeft met een ander.

Volgens de 'my genes made me think it'- school komt dit omdat een man er nooit zeker van kon zijn of zijn nageslacht wel door hem verwekt was. De vrouw was voor het succesvol produceren van haar kinderen niet afhankelijk van de seksuele trouw van haar man. Maar om ze groot te brengen was het zaak dat hij bij haar bleef, vanwaar de angst voor zijn emotionele binding met andere vrouwen.

Daar tegenover staat de school der sceptici, die aanvoeren dat vrouwen gewoon weten dat voor mannen seks niet altijd liefde betekent. Mannen gaan er daarentegen van uit dat als hun vrouw met een ander naar bed gaat, ze dus ook wel van hem zal houden. De les voor 1997 is volgens Newsweek dat we ons moeten hoeden voor eenzijdige theorieën.

De naam van het Amerikaanse blad U.S. News & world report is zo onhandig is dat je hem meteen onthoudt. Ook in het speciale dubbelnummer van deze maand probeert U.S. News zich te onderscheiden van concurrenten Time en Newsweek, die gewoontetrouw de 'triomfen en tragedies' van het afgelopen jaar hebben opgebakken. Het blad is het eens met de oude klacht dat journalistiek zich teveel richt op de slechte zaken in de wereld. Journalisten schrijven bijvoorbeeld nooit eens op dat de veiligheidsriem in de auto sinds hij verplicht werd gesteld meer Amerikaanse levens heeft gered dan de Vietnam-oorlog heeft gekost.

Als bijdrage aan de positieve journalistiek presenteert U.S. News 'twintig manieren om de wereld te redden'. Het zijn leuk opgeschreven borreltafelideeën om ingewikkelde maatschappelijke problemen op te lossen, van het Midden-Oosten tot de saaiheid van honkbal.

Files rond de grote steden moeten worden bestreden met een soort carpoolstrook waarvoor auto's met minder dan drie inzittenden tol moeten betalen. Ook congestie op het nu al weer stokoude en rammelende Internet kan worden vermeden door gebruikers gedifferentieerd te laten betalen. Revolutionair: de verspreiding van aids kan worden tegengegaan door spuiten van verslaafden om te ruilen.

De wereld kan gruwelijke beelden van burgerslachtoffers niet aanvaarden, maar toch wil geen regering haar eigen soldaten sturen om een einde te maken aan bloedbaden in verre landen. Oplossing: een huurlingenleger van Nepalese Gurkha's, die in het Britse koloniale rijk de kolen uit het vuur haalden. Het tekort aan katholieke priesters is eenvoudig te verhelpen door de opheffing van het celibaat. Bij de protestanten hebben ze clerus in overvloed. Revolutionair is het idee niet, want Petrus, de eerste paus, was ook getrouwd, schrijft U.S. News.

Ook de Economist kan soms verrassend idealistisch uit de hoek komen. Het overzicht van de democratie in de 21ste eeuw blijkt een vurig betoog te zijn voor de invoering van het referendum naar Zwitserse stijl. In de volgend eeuw willen de burgers het bestuur niet meer overlaten aan een klasse van onbetrouwbare politici, maar zelf besturen. Met als gevolg dat de eeuwenoude scheidslijn tussen de 'heerser' en de 'overheerste' zal verdwijnen. Zo schenken de aartscynici uit Londen ons een hartverwarmende gedachte voor het nieuwe jaar.

Philippe Remarque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden