Boris Johnson: geen hervormingen, dan uit de EU

Sinds de winst van de UK Independence Party (UKIP) bij de Europese parlementsverkiezingen zijn Britse politici erop gespitst een eurokritisch geluid te laten horen. De Londense burgemeester Boris Johnson deed er gisteren weer een schepje bovenop. Volgens hem is het beter de EU te verlaten als hervormingen uitblijven.

Boris Johnson. Beeld getty

Vandaag was het alweer raak. Vicepremier Nick Clegg, nota bene van de pro-Europese Liberaal-democraten, gaat deze week oproepen tot strengere EU-immigratieregels, zo schrijft The Guardian. Lidstaten zouden meer middelen moeten krijgen om de komst van arbeidsmigranten uit nieuwe EU-lidstaten af te remmen, meent Clegg. Vorige week had premier Cameron al gezegd dat het recht op een uitkering voor migranten moet worden ingeperkt, waarop Labour en UKIP hadden gemeld dat zijn voorstel niet ver genoeg ging. Het debat over de hervorming van Europese regels is losgebarsten sinds de overwinning van UKIP in mei. Britse politici wedijveren om de gunst van de eurokritische kiezer in de aanloop naar de landelijke verkiezingen in 2015.

Deze week doet Boris Johnson er weer een schepje bovenop. Woensdag komt zijn economisch adviseur Gerard Lyons met een rapport waaruit zou blijken dat de Britse economie niet veel schade ondervindt van een Brexit. Volgens Johnson is het dan ook simpel: Als de EU niet verandert, dienen de Britten de unie te verlaten. 'Kijk naar de kosten van het Europese sociaal beleid, de economische stagnatie en de absurditeit van sommige Brusselse regels en je ziet dat we op een punt komen waarbij weggaan misschien beter is dan blijven', zo schreef hij in de Daily Telegraph. Volgens Johnson moet Groot-Brittannië in Brussel de hervormingscoalitie leiden en allianties smeden met andere lidstaten om de veranderingen door te drukken. Verwacht wordt dat Johnson binnenkort acht hervormingsplannen presenteert.

Populair
Met zijn uitlatingen loopt Johnson andermaal zijn partijgenoot en premier Cameron voor de voeten. Die heeft de Britten een referendum beloofd over een Brexit, maar wil eerst een aantal hervormingen afdwingen in Brussel. Zo hoopt hij zijn landgenoten in de EU te houden, met de voordelen van de gemeenschappelijke markt. Een van de punten die Cameron heeft genoemd is het versoepelen van de Europese arbeidstijdenwet. Vermoedelijk gaat Johnson straks een paar stappen verder.

De 48-jarige Johnson wordt vaak genoemd als mogelijke opvolger van Cameron. Hij is populair bij de partijleden en is, dankzij zijn status als mediapersoonlijkheid, één van de weinige Conservatieven die stemmen kan trekken van kiezers die zichzelf niet als 'Tory' beschouwen. Johnson werkte begin jaren negentig als correspondent voor The Daily Telegraph in Brussel, waar hij onder meer opviel door in strandkledij te verschijnen op persconferenties van Commissievoorzitter Jacques Delors. Deze kledingkeuze weerspiegelde zijn oordeel over de Brusselse politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden