Boris Dittrich, Herman Brusselmans en Wieslaw Mysliwski

En dan hier nog de pokerspeler van Wieslaw Mysliwski, thrillers van Boris O. Dittrich en Thomas Ross (Soestdijk is niet ver weg) en andere net verschenen titels.

Redactie
Was ich noch zu sagen hätte: Veertig jaar met het oog op morgen Beeld
Was ich noch zu sagen hätte: Veertig jaar met het oog op morgenBeeld

'tJagthuys

Zorgverleenster Vera wordt gevraagd om naar een villa aan de Vecht te komen, waar moeder Neeltje Bruinworst woont met haar 35-jarige zoon Binnert, die nog nooit buitenshuis is geweest. Het verzoek is of Vera een uur per week langs wil komen, want de moeder wil graag dat Binnert 'seksueel gezond wordt'. Zo begint 'tJagthuys, de tweede roman van Merijn de Boer, die in 2012 de Van der Hoogtprijs won.

Merijn de Boer, Querido; €18,99

'tJachthuys Beeld
'tJachthuysBeeld

De laatste hand

Zes jaar geleden zei Wieslaw Mysliwski, de grote Poolse schrijver van de roman Over het doppen van bonen, in een interview in de Volkskrant, dat hij met een nieuw boek bezig was: ' Veel kan ik er niet over zeggen. Maar ik zal u de eerste zin onthullen: 'Ik ben natuurlijk begonnen met de letter A.' Simpeler kan niet. Moeilijker ook niet. Waar voert dit heen, denk ik dan. Dat moet ik te weten komen.' Vertaler Karol Lesman heeft er voor gezorgd dat we nu de roman kunnen lezen die drie jaar geleden in Polen verscheen: De laatste hand. Een pokerspeler van middelbare leeftijd doorloopt zijn adresboek vol visitekaartjes. Iedereen staat er in, behalve Maria, wier adres hij vanbuiten kent. 'Natuurlijk ben ik begonnen bij de letter A.'

Wieslaw Mysliwski, Querido; €24,99

De laatste hand Beeld
De laatste handBeeld

Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper

In de nieuwe roman van de tomeloze Herman Brusselmans, Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper, is onder meer te lezen hoe de ontvangst was van de voorganger, Poppy en Eddie en Manon (2014), het succesvolle vervolg op Poppy en Eddie (ook 2014). En ook hoe het kwam dat het tongzoenen met de schrijfster Saskia de Coster op het laatste nippertje niet door ging, toen hij haar adem rook. 'Verder geen kwaad woord over Saskia en haar rasgenoten, of ik zou nog boos worden ook.'

Herman Brusselmans, Prometheus; €17,95

Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper Beeld
Poppy en Eddie en Manon en Roy HarperBeeld

W.O.L.F.

Oud-politicus, -advocaat en -rechter Boris O. Dittrich (1955), tegenwoordig in Berlijn werkzaam voor Human Rights Watch, treedt met zijn thriller W.O.L.F. in het voetspoor van talrijke grote schrijvers die de Duitse hoofdstad als decor gebruikten. In een park wordt een hoofd in een zak gevonden. Al snel leidt het spoor naar een extremistische organisatie (W.O.L.F.), die een rabiaat anti-joodse én anti-islamistische koers vaart. Passie en verraad in de Duitse hoofdstad, die ook nog eens liefdevol wordt beschreven door nieuwe bewoner Dittrich.

Boris O. Dittrich, Cargo; €19,90

W.O.L.F. Beeld
W.O.L.F.Beeld

Van de doden niets dan goeds

Tomas Ross is met Van de doden niets dan goeds terug in een door hem geliefd tijdvak. Het is november 1945. De oorlog is ten einde, maar in Den Haag lopen nog tal van NSB'ers en oorlogsmisdadigers rond en zijn 'liquidaties en chantage aan de orde van de dag'. In deze faction-thriller ontmoeten we historische personen als SS'er Pieter Menten en oud-premier Pieter Gerbrandy, naast verzonnen figuren als dubbelspionne Leonie Brandt en de intrigerende Arnie Springer. We gaan ook naar Nederlands-Indië en - het zal de trouwe schare Ross-lezers niet verbazen - Paleis Soestdijk. Overtuigende finale.

Tomas Ross, Cargo; €19,90

undefined

Van de doden niets dan goeds Beeld
Van de doden niets dan goedsBeeld

Was Ich noch zu sagen hätte

Van oude rotten als Henk van Hoorn, John Jansen van Galen en Mieke van der Weij tot en met invalpresentator Sheila Sitalsing; alle bekende stemmen van het geliefde NOS-radioprogramma Met het oog op morgen, dat op de valreep van de dag in alle rust het nieuws doorneemt, komen langs in Was Ich noch zu sagen hätte. Anne-Gine Goemans maakte de interviews en Sacha de Boer (die zelf ook aan het woord komt, als presentator in de jaren 2002-2004) fotografeerde de hoofden die bij de stemmen horen.

Anne-Gine Goemans, Brandt; €17,50

De terugkeerling

Moslims schaduwen voor de AIVD, dat is de opdracht waarmee de afvallige Marokkaan Mohammed el Amrani naar de Utrechtse wijk Kanaleneiland is gestuurd. Jaren geleden is hij daar zelf opgegroeid. De terugkeerling, de debuutroman van Patrick Pouw (voormalig verslaggever bij het Utrechts Nieuwsblad en het Algemeen Dagblad) volgt ook Bilal van Wijk, die juist dertien jaar geleden tot 'het enige ware geloof is teruggekeerd', en ervan overtuigd is dat de ongelovigen achterlijk zijn.

Patrick Pouw, Lebowski; €19,99

De Terugkeerling Beeld
De TerugkeerlingBeeld

Lof van de geesteswetenschappen

De klassieke alfa-vakken worden tegenwoordig nog maar door weinigen verdedigd. In deze tijd, die wordt bepaald door technologie en globalisatie, heeft iedereen het over het leren van vaardigheden, waarmee praktische worden bedoeld. De vaardigheden waar Time- en CNN-journalist Fareed Zakaria (Bombay, 1964) een pleidooi voor wil houden, zijn die van de geesteswetenschappen: helder denken, goed argumenteren, willen blijven leren. In zijn Lof van de geesteswetenschappen, vertaald door Monica Soeting, vertelt hij opgegroeid te zijn in het India van de jaren zestig en zeventig. Eenmaal op de universiteit van Yale besloot hij als hoofdvak geschiedenis te kiezen. Van die keuze voor een liberal education heeft hij geen spijt. We zouden, juist nu, allemaal iets meer liberal education kunnen gebruiken.

Fareed Zakaria, AtlasContact; €19,99

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden