Boringen Antarctica gaan de ijskast in

Shell gaat het komend jaar niet naar olie boren of onderzoekingen doen in Alaska. Dat 'frustrerende besluit' heeft de nieuwe topman Ben van Beurden genomen na een door de milieubeweging gewonnen procedure voor de rechtbank van Alaska.

LONDEN - Eigenlijk wilde Shell deze zomer al gaan boren in de Tsjoektsjenzee, maar daarvan ziet het af zolang de juridische procedure nog loopt. Volgens het tussenvonnis van de rechter in Alaska uit december heeft Shell in 2008 mogelijk ten onrechte toestemming gekregen om voor de zuidwestkust van Alaska naar olie te boren. Daarbij is te weinig rekening gehouden met mogelijke gevolgen voor het milieu.

Voor Shell is het oponthoud een tijdelijke zaak, benadrukte Van Beurden donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Die cijfers bevestigden de eerdere winstwaarschuwing van het bedrijf. De olieproducent zag de nettowinst met 74 procent dalen tot 1,8 miljard dollar (1,3 miljard euro). Het verlies aan inkomsten is mede veroorzaakt door onrusten in Nigeria en een lagere olieproductie in Noord- en Zuid-Amerika.

Ondanks de lagere winst zal Shell haar aandeelhouders zowel dit jaar als volgend jaar toch een hoger dividend uitkeren, zei Van Beurden. Om dat te financieren, wordt voor ongeveer 15 miljard dollar aan bezittingen en participaties afgestoten, waaronder veel gasactiviteiten in Amerika en raffinaderijen in Europa. Daar staan veel nieuwe investeringen tegenover, benadrukt de nieuwe topman. 'We zijn geen bedrijf in crisis. Als je 40 miljard per jaar investeert, is het heel normaal dat je de besteding daarvan regelmatig opfrist.'

De Amerikaanse oliereus Exxon zag de winst in het laatste kwartaal van 2013 eveneens fors teruglopen als gevolg van een lagere olieproductie. Topman Rex Tillerson benadrukte echter dat het bedrijf de komende twee jaar nieuwe olie- en gasvoorraden gaat aanboren om de toekomstige winsten van de onderneming veilig te stellen.

Exxon is de grootste beursgenoteerde producent van olie en gas ter wereld. Sinds de overname van de Amerikaanse gasproducent XTO Energy in 2010 is het bedrijf eveneens de grootste producent van aardgas in de VS. De miljardenovername levert Exxon echter nog niet de verwachte extra miljarden aan inkomsten op. Door de lage gasprijzen brengt de extra productie minder geld in het laatje dan Exxon bij de overname beoogde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden