Borgen volgens MP Nyborg

Hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen legt voor V de belang-rijkste personages uit in successerie Borgen. Vanavond op tv.

Sidse Babett Knudsen, hoofdrolspeelster in de Deense politieke serie Borgen, klinkt meteen bekend als ze de telefoon van haar manager overneemt: 'Tak', zegt ze op dezelfde toon als ze in de serie haar spindoctor in het Deens bedankt voor het aangeven van een dossier.


De 44-jarige actrice geeft telefonische interviews aan de internationale pers. Zojuist sprak ze nog een Israëlische journalist, omdat de serie daar op televisie wordt uitgezonden vanaf komende zaterdag. Een aantal Zuid-Amerikaanse omroepen heeft Borgen eveneens aangekocht. Ook in Zuid-Korea kijkt men binnenkort naar het drama in en om Christiansborg, het politieke hart van Denemarken.


Het verbaast Knudsen dat de serie zo'n succes is. Borgen was bedoeld voor de Deense markt. Een serie over de politieke strubbelingen in een klein land is ook niet de meest voor de hand liggende internationale kraker. Landen met een tweepartijenstelsel zouden de coalitiepolitiek van Denemarken misschien niet begrijpen. Toch vroeg laatst iemand in de metro van Parijs om haar handtekening.


Dat Nederlandse volgers van politiek graag dwepen met Borgen is weer niet zo vreemd: het Deense stelsel lijkt op het onze. Maar dat is niet het enige, vindt Knudsen. 'Denen en Nederlanders lijken op elkaar. We zijn nuchter en bewegen traag maar zelfverzekerd.'


Donderdagavond wordt Borgen op Nederlandse televisie uitgezonden (VARA). Daarom vroeg V Knudsen de belangrijkste karakters aan de Nederlandse kijker te introduceren. Te beginnen met de 'statsminister' zelf, natuurlijk.


Minister-president

Birgitte Nyborg


(gespeeld door Sidse Babett Knudsen)

Knudsen: 'Birgitte heeft een sterke uitstraling. Ze gaat voor haar idealen, niet voor de macht. Toch voel je dat er wat zal veranderen zodra ze minister-president is. Om die vraag draait de serie: kun je vasthouden aan je idealen als je macht hebt? En wat kost het om de macht te behouden?


'Een rol krijgt vorm naarmate een serie vordert. Er kunnen eigenschappen bijkomen, of afvallen. In een van de eerste afleveringen zegt ze tegen haar man: 'Jij zou minister-president moeten worden, je bent er veel beter in.' Achteraf besefte ik: dat past niet bij haar, zo'n vrouw is het niet. Ze probeert niet te behagen. Als ze niet blij is, doet ze er zelf wat aan. Vanaf dat moment hebben we dat soort uitspraken geschrapt.


'Aan de buitenkant lijken Birgitte en ik op elkaar: zij kleedt zich zakelijk, ingetogen; ik zal ook niet snel iets extravagants aantrekken. In karakter zijn we nogal verschillend: ik ben chaotisch, zij blijft rustig. Als ze problemen moet oplossen, doet ze dat gewoon. Ze is veelzijdig, slaagt erin meerdere ballen tegelijk in de lucht te houden.


'Als actrice ben ik daarentegen gewend me op een ding te richten: nu repeteer ik voor historisch drama, dus ben ik met geschiedenis bezig. Voordat ik in Borgen speelde, had ik een absurdistische rol. Daarvoor bestudeerde ik eindeloos de kop van een meeuw, om gekke bekken te kunnen trekken. Ach, natuurlijk is zij een grotere heldin dan ik ben, maar zij is ook een fictief karakter.'


Spindoctor

Kasper Juul


(gespeeld door Pilou Asbæk)

'Ik had nog nooit gehoord van Pilou voordat hij mijn tegenspeler werd in Borgen. Hij is pas door deze rol bekend geworden. Bij de auditie was ik meteen onder de indruk: die mysterieuze lach, dat charisma. Pilou is een soort Ewan McGregor.


'Tijdens de opnamen waren we zus en broer. Dat geldt ook voor Birgitte en Kasper Juul. Zij waakt over hem en ziet zijn talent als politiek strateeg, maar kan boos worden als hij vervalt in oude gewoonten.'


Journalist

Katrine Fønsmark


(gespeeld door Birgitte Hjort Sørensen)

'Katrine is een carrièrevrouw, ambitieus en geobsedeerd met de waarheid. Dat maakt haar natuurlijk een goede journalist. Het was tegelijkertijd een probleem in de relatie die ze had met Kasper Juul: hij verborg dingen uit zijn verleden en dat heeft haar veel pijn gedaan.


'Ze is lastig voor de minister-president, maar Birgitte waardeert haar wel als goede journalist. Overigens is de actrice die Katrine speelt, ze heet ook Birgitte, net zo ambitieus en verantwoordelijk. De rol in Borgen was een van haar eerste rollen, maar ook zij is nu doorgebroken, zelfs internationaal.'


De eerste vrouwelijke premier


Borgen bleek voorspellende waarde te hebben: in 2011 werd Helle Thorning-Schmidt de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Zoals de protagonist in Borgen werd ook Thorning-Schmidt premier zonder overweldigende meerderheid. De minister-president kijkt de serie, vertelde een producer tegen The Guardian. 'Ze vindt het vermakelijk, maar is niet altijd blij met de gebeurtenissen in het leven van Nyborg.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden