Bordesscène waarschijnlijk later door handelsmissie naar Turkije

De kabinetsformatie tussen VVD en PvdA verloopt vlot, maar de bordesscène bij koningin Beatrix wordt waarschijnlijk later, dan na de berichten over een akkoord op hoofdlijnen donderdag werd verwacht. Mark Rutte gaat namelijk van 5 tot en met 7 november als premier voor een officieel bezoek naar Turkije.

Dat betekent dat de beëdiging bij de koningin die 3 dagen in elk geval niet kan plaatsvinden. Die zou dan op z'n vroegst op donderdag 8 november kunnen plaatsvinden, ervan uitgaande dat Rutte op donderdag 1 november is benoemd tot formateur door de Tweede Kamer en dat hij op 3 november gesprekken heeft gehad met de kandidaat-bewindslieden. Een beëdiging op 9 november is ook mogelijk, anders wordt het na dat weekeinde.

De reis van Rutte naar Turkije vindt plaats op uitnodiging van de Turkse premier Tayyip Recep Erdogan. Het bezoek staat in het teken 'van het verder verstevigen van de al intensieve diplomatieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Turkije', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken zal Rutte begeleiden. Ook VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes reist met een handelsdelegatie van Nederlandse multinationals en tien topmannen en ruim 80 vertegenwoordigers van Nederlandse MKB-bedrijven mee naar Turkije.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden