Bordeelbouwer krijgt ongelijk van rechter in Antwerpen

Schepen (wethouder) Patsy Sörensen hoeft haar mond niet te houden over de Zeeuwse zakenman Gerard Cok en zijn media-adviseur Hans Knoop....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Voorzitter Kiebooms van de Antwerpse rechtbank voelt er niets voor de eis van Cok & Knoop in te willigen. De vrijheid van meningsuiting moet gewaarborgd blijven, vindt hij. En censuur acht hij uit den boze.

Cok bouwt in de Antwerpse Schippersbuurt een eroscentrum. Patsy Sörensen meent dat achter de Nederlandse zakenman 'de internationaal georganiseerde criminaliteit' schuilgaat, die haar entree probeert te maken in Antwerpen.

Zich baserend op het boek De Dominee van de Nederlandse journalist Bart Middelburg heeft Sörensen beweerd dat Cok zijn geld verdient met porno, drugshandel en de witwasserij van geld. Cok & Knoop spanden een kort geding tegen haar aan. Want, zeiden ze, de 'onjuiste' verhalen van Sörensen berokkenen ons schade.

Patsy Sörensen, die naast haar wethouderschap voorzitster is van de belangenvereniging voor prostituees Payoke, zou op straffe van een dwangsom van ongeveer 250 duizend gulden geen kwade dingen meer mogen beweren over Cok & Knoop.

Maar rechter Kiebooms vindt het spreekverbod dat het Nederlandse duo had geëist geen voorlopige maatregel meer. Het zou namelijk voor onbepaalde duur gelden, en is volgens Kiebooms 'te uitgebreid'. Naar zijn oordeel zou Patsy Sörensen zelfs geen 'gewone negatieve kritiek' meer mogen leveren.

Advocate Francine Wachsstock van Cok & Knoop kondigde aan dat haar cliënten nu een proces tegen Patsy Sörensen beginnen om schadevergoeding te krijgen. Cok zet de bouw van zijn eroscentrum intussen door. Maar hij wil tevens proberen met het Antwerpse schepencollege een acceptabel compromis te vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden