nieuws

Boot ramt Groningse brug op volle kracht

De Gerrit Krolbrug in Groningen zag er zaterdag uit alsof een reus het brugdek van de pijlers had getrokken en het daarna had geprobeerd terug te leggen. In werkelijkheid was het een Duits vrachtschip, de Bodensee, dat vlak na middernacht met volle kracht tegen de brug aan voer.

Dronefoto van de Gerrit Krolbrug na een aanvaring door een vrachtschip. Beeld ANP
Dronefoto van de Gerrit Krolbrug na een aanvaring door een vrachtschip.Beeld ANP

De brug was total loss en hing scheef in het draaischarnier. Er zijn geen gewonden gevallen bij de aanvaring. Een scooterrijder die over de brug reed, viel van zijn scooter maar kwam met de schrik vrij. De Tsjechische schipper is eveneens ongedeerd. Er zijn geen technische mankementen geconstateerd bij het vrachtschip. Ook was de schipper niet onder invloed van alcohol of drugs, meldt de Landelijke Eenheid van de politie na een eerste onderzoek.

‘Een drama voor de scheepvaart, de gemeente en de regio’, zei burgemeester van Groningen Koen Schuiling over de aanvaring. De belangrijke verkeersader werd meteen afgesloten. Niemand kon er overheen of onderdoor. De hoge fietsbruggen, die langs de geramde brug liggen, zijn onbeschadigd. Maandag moeten die weer begaanbaar zijn. Een geruststelling voor de ruim 15.000 fietsers die hier dagelijks het kanaal oversteken.

De klap was enorm. Een omwonende vertelde aan een verslaggever van nieuwssite 112 Groningen hoe zijn huis, de oude brugwachterswoning, op zijn grondvesten schudde. ‘Is het een bom?’ De schipper, die hij kort daarop aansprak, zei de brug niet gezien te hebben. De Landelijke Eenheid van de politie onderzoekt het incident. Ze noemde als mogelijke verklaring dat het schip vanwege de duisternis op de radar voer en zo de brug niet heeft gezien. De schipper is zaterdag door de politie gehoord. Hij kreeg twee processen-verbaal: voor slecht zeemanschap en het door zijn schuld vernielen van de brug.

Er zijn verspreid over de stad Groningen meerdere werkzaamheden, wat het omleiden van het verkeer ‘een complex probleem’ maakt. Beeld ANP
Er zijn verspreid over de stad Groningen meerdere werkzaamheden, wat het omleiden van het verkeer ‘een complex probleem’ maakt.Beeld ANP

Veel beroepsvaart

Zondagochtend vroeg begonnen de werkzaamheden om de blokkade op te heffen. Er lagen twintig schepen te wachten. Bij voorkeur lukt het Rijkswaterstaat om de brug terug te leggen. De schade is echter dermate groot dat dit een kleine kans van slagen heeft. Als alternatief kan het brugdek op een ponton worden geplaatst. Zo kan in elk geval het (scheeps)verkeer worden hervat. Het Van Starkenborghkanaal is de belangrijkste vaarweg van Amsterdam richting Duitsland.

Rijkswaterstaat en de gemeente hebben de Gerrit Krolbrug al langer in het vizier voor onderhoud. De brug is vaker aangevaren en kampt met storingen. Het is niet voor het eerst dat een schip een brug ramt in de stad Groningen. RTV Noord turfde minstens 28 aanvaringen in de afgelopen twintig jaar, waarvan twaalf in de laatste vijf jaar.

De oorzaken lopen uiteen. Onder meer inschattingsfouten over de hoogte van de brug of de waterstand waren mogelijke redenen. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat staat het ongeval met de Bodensee op zichzelf. Wel is het erg druk op het water. ‘Het is de enige vaarweg richting het noorden, dus er is ontzettend veel beroepsvaart.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden