Nieuws

Boosheid over mega-bonus voor baas Johnson & Johnson na schandalen

Een bonus van 29,7 miljoen dollar (25 miljoen euro) voor topman Alex Gorsky van Johnson & Johnson, ook het moederbedrijf van vaccinfabrikant Janssen, heeft tot grote internationale verontwaardiging geleid. Aandeelhouders vinden deze beloning niet passend, gezien de vele grote schandalen waarin de farmaciegigant is beland.

Peter de Waard
Alex Gorsky, topman van Johnson & Johnson (het moederbedrijf van vaccinfabrikant Janssen), ligt onder vuur na een mega-bonus van 25 miljoen euro. Beeld Reuters
Alex Gorsky, topman van Johnson & Johnson (het moederbedrijf van vaccinfabrikant Janssen), ligt onder vuur na een mega-bonus van 25 miljoen euro.Beeld Reuters

Johnson & Johnson heeft in totaal negen miljard aan boetes en schadeclaims moeten betalen vanwege de affaires rond pijnstillers die tot verslaving leiden en kankerverwekkende asbest in talkpoeders.

Het gerenommeerde Institutional Shareholder Services (ISS) adviseert zijn klanten, waaronder pensioenfondsen en verzekeraars, tegen de exorbitante beloning te stemmen. Ook Glass Lewis, een bureau dat eerder de aandeelhouders van Heineken opriep zich tegen de vertrekbonus van 5,5 miljoen euro voor topman Jean-François Van Boxmeer te keren, is tegen deze bonus.

Een rechter veroordeelde het bedrijf in 2019 tot het betalen van 500 miljoen dollar boete vanwege het op de markt brengen van een pijnstiller die zo verslavend bleek te zijn dat consumenten die moesten blijven kopen.

De afgelopen jaren werd Johnson & Johnson bovendien veroordeeld tot het betalen van miljarden dollars aan schadevergoedingen aan kankerpatiënten die beweren ziek te zijn geworden door talkpoeder van het bedrijf waarin asbest zou zitten.

ISS vindt de bonus van Gorsky niet passend. ‘Beleggers mogen verwachten dat het bedrijf met een verklaring komt hoe de uitzonderlijk hoge juridische kosten zijn meegewogen bij de beloning’, aldus een verklaring. Gorsky is al sinds 2012 topman van Johnson & Johnson. Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention zijn tussen 1999 en 2018 zo’n 450 duizend Amerikanen overleden aan overdoses pijnstillers. Johnson & Johnson heeft tot nu toe gezegd dat het niet aan hun producten is te wijten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden