'Boosheid over antisemitisme lijkt opeens te zijn verdwenen'

Discriminatiemeldpunten en registreerders van racistische haat maken zich zorgen over de sluipende verandering van de opvattingen in Nederland over antisemitisme....

Dat zegt Jessica Silversmith, directeur van het Anti-Discriminatie Bureau Amsterdam (ADB) en secretaris van de landelijke vereniging van Anti Discriminatiebureaus en Meldpunten.

Volgens Silversmith kwam het antisemitisme vroeger vooral uit rechts-extremistische hoek. 'Daar werd heftig op gereageerd. Wat ik nu mis, is de maatschappelijke verontwaardiging.'

De meldpunten krijgen verontrustende signalen dat in Nederland, geïnspireerd door het Israëlisch-Palestijns conflict en de oorlog in Irak, antisemitische vooroordelen de kop op steken. Het ADB registreerde een verdubbeling van het aantal klachten over het jaar 2002 (105 meldingen tegen 50 klachten in 2001 en 2000). Het Meldpunt Discriminatie Internet noemt 2002 in zijn jaarverslag 'het jaar van antisemitisme en moslimhaat'. 'De hetze tegen de moslims krijgt veel aandacht, maar op internet is antisemitisme minstens zo'n grote bron van haat', zegt MDI-directeur Ronald Eissens. MDI registreerde in 2002 291 anti-islamuitingen, nog eens 316 gericht tegen Marokkanen en Turken en 584 antisemitische teksten, waaronder 51 holocaust-ontkenningen.

Antisemitische uitingen, zoals de joodse wereldoverheersing, joodse nazi's, joodse samenzweringen en het joodse flitskapitaal, komen vooral uit moslimhoek. Maar niet uitsluitend. Ook linkse kringen die zich solidair verklaren met de Palestijnse zaak, en in toenemende mate autochtone leerlingen, zien niet altijd het verschil tussen de repressie van Israël en joden in het algemeen.

Frustratie over Israël wordt uitgeleefd op joden. En wel in de vorm van dreigbrieven, -faxen en -mails, scheldpartijen, fysiek geweld en het bekladden van synagogen en joodse kerkhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden