Boosheid om drone-aanval op Afghaanse Talibanleider op Pakistaans grondgebied

Pakistan noemt de Amerikaanse drone-aanval waarmee de leider van de Taliban zaterdag is gedood, een schending van haar soevereiniteit. Deze vond plaats op Pakistaans grondgebied, vlakbij de grens met Afghanistan. Volgens Islamabad heeft Washington de Pakistaanse premier Nawaz Sharif niet vooraf geïnformeerd.

Sacha Kester
Pakistanen kijken naar het brandende wrak van de auto die met drones is aangevallen. In de wagen zouden een chauffeur en de leider van de Afghaanse Taliban hebben gezeten. Beeld epa
Pakistanen kijken naar het brandende wrak van de auto die met drones is aangevallen. In de wagen zouden een chauffeur en de leider van de Afghaanse Taliban hebben gezeten.Beeld epa

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft eerder gezegd dat de leiders van zowel Pakistan als Afghanistan telefonisch van de aanval op de hoogte waren gebracht. Hij weigerde in te gaan op de vraag wanneer dat telefoongesprek is gevoerd.

Mullah Akhtar Mansour, de leider van de Taliban in Afghanistan, was het doelwit van de aanval. Zowel de Taliban zelf, als de Afghaanse regering hebben zondag bevestigd dat hij hierbij om het leven is gekomen.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zondag bekend dat er op de plek van de aanval een paspoort is gevonden van een Pakistaanse man met de naam Wali Muhammed. Deze zou op de dag van de aanval uit Iran naar Pakistan zijn gereisd.

Verkoolde lichamen

Er zijn twee verkoolde lichamen gevonden en één daarvan bleek na identificatie van een lokale taxichauffeur te zijn. Het andere is nog niet geïdentificeerd. De foto's uit het paspoort van Wali Muhammed lijken volgens persbureau Reuters wel enigszins op oude foto's van Mansour, maar het Pakistaanse ministerie wilde nog geen commentaar geven op de mogelijkheid dat de Talibanleider onder een andere naam reisde.

Islamabad dringt er al langer op aan dat overleg met een verenigde Taliban de enige manier is om de oorlog in Afghanistan te beëindigen. Ook is Pakistanse regering fel gekant tegen militaire actie tegen de organisatie die ook vanuit Pakistan opereert.

Het geduld van de Afghaanse regering raakt echter op, zeker sinds een zelfmoordaanslag in april in Kabul, waarbij 64 mensen om het leven kwamen. Kabul heeft Islamabad herhaaldelijk gevraagd actie te ondernemen tegen de netwerken van de Taliban op Pakistaans grondgebied.

Een foto van Mullah Akhtar Mansour,in 2014 gemaakt met een mobiele telefoon. Beeld epa
Een foto van Mullah Akhtar Mansour,in 2014 gemaakt met een mobiele telefoon.Beeld epa

Verboden te onderhandelen

'We willen vrede', zei de Amerikaanse minister Kerry zondag. 'Mansour bedreigde pogingen om deze te bereiken. Hij was een tegenstander van vredesonderhandelingen. Het is tijd voor Afghanen om te stoppen met vechten en samen een toekomst te bouwen.' Een woordvoerder van het Pentagon zei eerder dat Mansour andere Talibanleiders had verboden om deel te nemen aan onderhandelingen met de Afghaanse regering.

Mansour gold jarenlang als de tweede man van de Taliban. Hij werd in juli vorig jaar gekozen als opvolger van Mullah Mohammed Omar, die in 2013 overleed.

Een bedekt lichaam dat uit het wrak van de auto zou zijn gehaald. Beeld epa
Een bedekt lichaam dat uit het wrak van de auto zou zijn gehaald.Beeld epa
Het uitgebrande wrak van de auto die het doelwit was van de drones. Beeld epa
Het uitgebrande wrak van de auto die het doelwit was van de drones.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden