Boos VROM zoekt zelf huizen voor asielzoekers

Het ministerie van VROM dreigt asielzoekers met een verblijfsvergunning zelf woningen toe te gaan wijzen. Het is minister Dekker van VROM een doorn in het oog dat gemeenten en provincies daar niet zelf in slagen....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

Meer dan vijfduizend zogeheten statushouders verblijven momenteel in de opvangcentra, terwijl ze recht hebben op een woning. Deze groep kan noodgedwongen geen bestaan opbouwen in Nederland. Tegelijkertijd kan aan de asielzoekerscentra geen andere bestemming worden gegeven.

Het is voor het eerst dat VROM zelf op zoek dreigt te gaan naar geschikte woningen. De gemaakte kosten zullen worden verhaald op de betreffende provincie.

Voor de maatregel is een wetswijziging nodig die vandaag in de ministerraad wordt behandeld. Het voorstel is eerder besproken in een werkgroep waarin naast VROM ook het ministerie van Justitie, de gemeenten, de provincies en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zitten.

Eigenlijk moeten gemeenten huisvesting regelen voor de statushouders. Ieder halfjaar krijgen zij van het rijk te horen hoeveel personen zij moeten opvangen. Sommige gemeenten wijzen genoeg woningen toe, andere hebben volgens het COA in tijden geen enkel aanbod gedaan. De provincies - die toezicht houden op de woningtoewijzing - kunnen het tij niet keren. Integendeel, het aantal wachtende asielzoekers loopt juist op. 'Een hele vervelende situatie', zegt een COA-woordvoerder. 'Deze mensen kunnen niet werken aan hun toekomst.'

Het COA is positief over de bemoeienis van VROM, maar waarschuwt voor hooggespannen verwachtingen. De inspectie van het ministerie kan pas ingrijpen als een provincie langdurig onvoldoende toezicht heeft gehouden.

Daar is vooralsnog geen sprake van, aldus het COA. De huidige problemen zouden zijn veroorzaakt door verkeerd beleid van de woningcorporaties en de lakse reactie van gemeenten daarop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden