Boos over een column, Schäuble van hardhout en video-journalistiek

Griet Op de Beeck Beeld anp
Griet Op de BeeckBeeld anp

Omstreden herinneringen

Griet Op de Beeck, de populaire Vlaamse auteur, vertelde maandag bij De Wereld Draait Door te zijn misbruikt door haar inmiddels overleden vader, iets dat ze zich niet herinnerde maar dat boven is gekomen tijdens psychotherapeutische sessies. Nu worden misbruikzaken om begrijpelijke redenen voorzichtig en respectvol behandeld. Maar onze columnist Max Pam, die al veertig jaar stenen in vijvers gooit, schreef woensdag plompverloren dat de methode van Op de Beecks therapeuten erg onbetrouwbaar is, en haalde een boek aan waarin dat wordt onderzocht en aangetoond. We kregen verontwaardigde reacties. Misselijk waren sommige lezers ervan geworden. Wat wist Max Pam nu van wat Op de Beeck heeft doorgemaakt? Zoiets kon de Volkskrant toch niet doen? We besloten het verder te onderzoeken. Wetenschapsredacteur Cor Speksnijder sprak een reeks experts, die eensluidend uiterst kritisch waren over het waarheidsgehalte van dat soort herinneringen. Na een reeks valse beschuldigingen worden die nu meestal geweerd uit rechtszaken. Dat kunnen onze critici hardvochtig vinden. Maar ik vind het juist goed dat een columnist ongemakkelijke vragen stelt en we iets twijfelachtigs journalistiek onderzoeken. Ook als de uitkomst daarvan pijnlijk is voor een sympathieke auteur.

Griet Op de Beeck Beeld anp
Griet Op de BeeckBeeld anp

Sterre Lindhout

Toen ik als correspondent in Berlijn eens Wolfgang Schäuble interviewde - hij was toen Bondsdaglid - viel me op hoe autoritair hij sprak, en dat de manchetten van zijn overhemd tot op de draad versleten waren. Deze week las ik het prachtige profiel van Schäuble dat onze Berlijn-correspondent Sterre Lindhout schreef, en bedacht ik dat zijn zuinigheid als minister van Financiën wel bij die manchetten past. 'Als bijna geen ander politicus belichaamt hij de 'oude' CDU: goedburgerlijk, precies, een beetje pedant, maar door en door betrouwbaar. Schäuble is een politicus uit hardhout', schreef Sterre. De eurocrisis maakte hem tot de onderkoning van Europa: 'Het knarsen van de wieltjes van zijn rolstoel op het parket in Brussel en Straatsburg werd gevreesd.' Duitsland is veel belangrijker dan wij beseffen, maar krijgt voor Nederlanders zelden kleur. Wij hoopten dat de originele details en metaforen in het schrijven van Sterre daar wat aan zouden kunnen doen. Ik hoop dat u haar verslaggeving over de Duitse verkiezingen met net zoveel plezier heeft gelezen als ik.

Sterre Lindhout Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant
Sterre LindhoutBeeld Marcel Wogram / de Volkskrant

Video

Wij ontwikkelen achter de schermen een nieuwe website en digitale editie. Wat in de papieren krant een artikel of afbeelding is, kan daarin ook bewegend beeld zijn. Ik ben sinds mijn 14de een verstokt krantenlezer, maar ik vind sommige artikelen die wij in tekst al goed doen, nog beter in videovorm. Neem de rubriek van Hans Aarsman van deze week, over de Mexicaanse reddingshond Frida. Een prachtige tekst, maar zijn details over Frida Kahlo en het werk van de hond gaan nog meer leven met de bewegende beelden die hij aanlevert en die onze crossmediaredactie onder zijn stem monteert. Of Maarten Keulemans met de klopt dit wel?-rubriek: dat werkt op beeld nóg beter. We experimenteren ook met zaken die het V-katern behandelt, zoals tentoonstellingen, modeverschijnselen, warentests en series. Wat gebeurt er als je die informeel in een vlog bespreekt? Lisa Koetsenruijter heeft inmiddels haar derde vlog online staan. Die kunt u net als bovenstaande filmpjes zien op volkskrant.nl/kijkverder. Bij de test van exotische nieuwe chocoladesmaken van AH wordt ze geassisteerd door redacteur Gidi Heesakkers. Die schrijft immers elke week over nieuwe voedingsproducten achterop V, in de rubriek 'Het nieuwe eten'. Heel leuk om te lezen. De toekomst is deels aan beeld, maar het geschreven woord blijft een bron van vreugde, krachtig en springlevend.

Philippe Remarque. Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

De test van exotische nieuwe chocoladesmaken van AH. Beeld
De test van exotische nieuwe chocoladesmaken van AH.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden