Boos en verdrietig

Wat zijn we toch een gevoelig landje. Minister Brinkhorst doet een paar stevige uitspraken over de niet altijd even consequente en zuivere opstelling van bepaalde boeren en hun organisaties in de MKZ-crisis....

De LTO is verdrietig en verontwaardigd, de Tweede Kamer bedroefd en boos. 'Zinloos verbaal geweld', oordeelt de VVD'er Oplaat in het NOS Journaal. Atsma van het CDA jammert dat de bewindsman zich steeds meer ontpopt als een 'minister tegen landbouw'.

En wat gebeurt? Brinkhorst komt nog dezelfde dag voor de camera zijn excuses aanbieden. Weliswaar distantieert hij zich niet van de strekking van zijn uitlatingen, maar hij heeft de tekst van het interview nog eens grondig gelezen en is tot de slotsom gekomen dat hij bepaalde dingen anders had moeten zeggen. Het was niet zijn bedoeling om iemand te krenken.

Het zal politiek wel prudent zijn, zo'n knievalletje, maar eervol en overtuigend is het niet. Zoals te doen gebruikelijk in Den Haag, heeft Brinkhorst de tekst van het interview vóór publicatie onder ogen gehad. Vermoedelijk is er ook nog door een naaste medewerker naar gekeken. Men heeft er toen geen kwaad in gezien. En terecht, want waarom zou er niet aan mogen worden herinnerd dat afschaffing van de inenting tegen MKZ destijds door Nederlandse boeren volgaarne werd geaccepteerd, en waarom zou niet mogen worden opgemerkt dat in het hele drama enige valse sentimenten opgeld deden?

Bij zo'n incident zou je haast gaan hopen dat Pim Fortuyn, die maandag in 2Vandaag het begin van een glanzende politieke carrière aankondigde, inderdaad tot de Tweede Kamer weet door te dringen. Want wat er ook op hem valt aan te merken, niet dat hij schrikt van van een krachtig standpunt. Maar hij is natuurlijk ook een ongericht kanon, en de kans lijkt me groot dat hij snel door zijn kogels heen is. De vertoning in 2Vandaag was veelzeggend: gezeten in een gifpaarse fauteuil besprak hij onbevangen zijn partijpolitieke opties: Leefbaar Nederland, CDA of desnoods een eigen lijst. Hoe dan ook, Wim Kok zit al te rillen en zal nu zeker aanblijven, aldus een gnuivende Fortuyn. Ach, dat Hadjememaar ooit nog eens zo'n welbespraakte en joyeuze opvolger zou krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden