Opinie

Boor vrouwelijke kwaliteiten aan voor gelukkiger leven

De ingezonden brieven van donderdag 5 november.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Brief van de dag

Het CBS heeft interessante feiten verzameld en concludeert dat mannen zeggen iets gelukkiger te zijn dan vrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen hier in Nederland veel gelukkiger zouden kunnen zijn dan de 64 procent die in het artikel van 2 november wordt genoemd. Dagelijks kom ik vrouwen tegen die slim zijn en de financiële middelen hebben om gelukkig te zijn, maar het toch niet zijn. Deze vrouwen krijgen het niet voor elkaar om zichzelf datgene te geven wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Te vaak zie ik dat deze vrouwen over hun grenzen gaan door dingen te doen op een manier die niet bij ze past. In bijna alle gevallen is het werkgerelateerd. Vrouwen verliezen hierdoor onnodig veel energie en krijgen klachten, zoals vermoeidheid, stress, hoofdpijn, darmklachten, slecht slapen. Dit alles draagt niet bij aan een stijging van het gelukspercentage. Waarom doen vrouwen dit zichzelf aan? Ik heb het idee dat deze vrouwen zich, net zoals in het artikel van het CBS, vergelijken met hun mannelijke collega's. Ze verliezen veel energie om van een appel een peer te maken. Deze vrouwen kunnen hun energie veel beter gebruiken voor het aanboren van hun vrouwelijke kwaliteiten, waardoor ze op een makkelijker manier meer voor elkaar krijgen. Het gelukspercentage van de Nederlandse vrouw kan niet anders dan stijgen. Het zou me niet verbazen dat wanneer de Nederlandse vrouw zich gelukkiger voelt, dit ook weer een positieve invloed heeft op het geluksgevoel van de Nederlandse man. Ik ben benieuwd hoe het Nederlandse geluk er over twee jaar uitziet.

Karin van der Spiegel, Utrecht

Vaart maken

Nederland gaat vaart maken met het uitbetalen van achterstallige salarissen aan oud-militairen en ambtenaren die in Nederlands-Indië hebben gediend. Na 70 jaar (!) is die vaart nodig omdat men de rechthebbenden die nog in leven zijn 'zo min mogelijk wil belasten': het gaat om nog maar zo'n 1.100 mensen, veelal boven de 90 jaar oud.

Mijn vader heeft zijn hele naoorlogse leven op zijn soldij gewacht. Let wel: niet op smartengeld of schadevergoeding, maar gewoon salaris! Helaas heeft hij het niet meer mogen meemaken.

Hoe moet ik mijn hoogbejaarde moeder uitleggen dat zij, als weduwe, niets krijgt? Dat het ook uitbetalen aan directe nabestaanden te duur wordt?

Ik hoop dat zij het nieuws niet heeft meegekregen: ik wil haar 'zo min mogelijk belasten'.

P. Rugebregt, Den Haag

Gauw wegschenken

Eindelijk durft de huidige regering de betaling van achterstallig ambtenarensalaris, misgelopen ten tijde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indie, 1942-1945, aan te gaan (Ten eerste, 4 november). 25 duizend euro per persoon. Tenminste, aan wie nu nog leeft. Fijn voor de elfhonderd overlevers, allemaal ouder dan 90 jaar. Zuur en onterecht voor de reeds overleden 59 duizend andere ambtenaren, want hun echtgenoten en gezinnen krijgen niets.

Tientallen jaren is voor deze genoegdoening gevochten. Nu pas is er erkenning en genoegdoening. Hoezo ereschuld? Hypocriet? Waarom zo laat? Dat laat zich makkelijk raden: 60 duizend maal 25 duizend euro is immers 1,5 miljard euro. Nu komt de regering weg met 27,5 miljoen, een schijntje. En dan die leeftijd: wat moet een negentigplusser met 25 duizend euro ? Gauw wegschenken, denk ik, voordat het verzorgingshuis beslaglegt en het daarmee naar de staatskas terugvloeit. Slimme truc van Van Rijn!

Wim Rutten, IJlst

Vluchtelingen in de kou

Het is toch niet zo gek om, nu de kou inzet en op zee en op het land het gevaar toeneemt, tegelijkertijd met onmiddellijke ingang uitgebreid te patrouilleren op zee en alle mensen in bootjes op te pikken en weer terug te brengen naar die kust waar ze vandaan komen. Ten tweede die mensen, de eerste dag dat dit terugbrengen begint, een bedrag mee te geven (voor wat ze net hebben uitgegeven aan een mensensmokkelaar).

Ten derde de opvang in de regio sterk te verbeteren, zodat de mensen daar naar school kunnen om aan hun toekomst te werken en goed onderdak en eten hebben en tot slot al die mensen die uit geaccepteerde vluchtelingenlanden komen, met toeristenbussen naar het land van hun gewenste bestemming te brengen. In plaats van dit mensonterende voortsjokken in de kou. We kunnen 's zomers logistiek miljoenen toeristen aan, wat is dan deze paar honderdduizend mensen in de winter?

Kek de Jong, Amsterdam

Hoogmoed

Met stijgende verbazing heb ik het interview zitten lezen van Jaap Stam met Pieter Hilhorst (Ten eerste, 4 november). Hij heeft getracht ootmoedig over te komen door zichzelf hoogmoedig te noemen. Maar uit bijna geen enkel antwoord blijkt dat. Hij was immers overal goed in, zelfs beter dan de ervaren Lodewijk Asscher die hij en passant nog een sneer geeft. Hij was een uitstekende wethouder van Financiën, zegt hij zelf, trouwens (bijna) alles wat hij aanpakte was een succes. Wat meer bescheidenheid was op zijn plaats geweest.

H. Spijker, Amsterdam

Duurdere post

PostNL verhoogt de tarieven omdat er steeds minder post wordt verstuurd.

Volgens de wet van vraag en aanbod zou de prijs dan juist moeten dalen.

Als de markt zijn werk niet doet, dan vraag ik mij af of de post niet beter weer genationaliseerd zou moeten worden.

Krijn Rabouw, Vleuten

Ronduit verwend

Nijmegen heeft, zoals andere universiteiten in Nederland, een keur aan wetenschappelijke opleidingen voor een relatief laag collegegeld. De betreffende restaurants aldaar bieden eveneens een variatie aan eten voor de studenten op een verantwoorde manier. Het stelletje verstokte en ronduit verwende vleeseters mag zich wel schamen (Ten eerste, 3 november). Liever een kroket? Zoek de eerste de beste patattent op, dan heb je je zin. En anders gewoon je eigen boterham meenemen, deden wij vroeger ook. Niks sandwiches samenstellen. Je mag van goed vooropgeleide jongeren toch wel meer verwachten dan deze ongelooflijke kortzichtigheid.

John Arts, Groesbeek

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden