Boonstra wil niets weten van verbod op kopiëren van muziek

Platenmaatschappijen mogen de vrijheid van de muziekliefhebber niet beknotten, vindt Philips-president Cor Boonstra. De consument moet het recht houden om een kopie te maken van zijn favoriete liedjes, op..

een cassette-recorder, maar ook op een cd-recorder. Recente plannen van de grote muziekuitgeverijen om kopiëren technisch onmogelijk te maken, zijn onzalig.

'De consument moet vrij zijn om te doen wat hij wil met technologie',

zei Boonstra tijdens de presentatie van de jaarcijfers. 'Als deze plannen doorgaan, wordt de consument verboden om nog iets thuis te kopiëren. Dat is in strijd met alle liberalisering die nu plaats vindt.'

Het elektronicaconcern is druk aan het lobbyen in Brussel om de Europese Unie ervan te weerhouden een wet aan te nemen die muziekmaatschappijen het recht geeft hun producten technologisch te beschermen. De uitgeverijen willen technologie in cd's bouwen die het

onmogelijk maakt om perfecte digitale kopieën te maken. Philips is de

grootste producent van de succesvolle cd-recorder.

Op iedere onbeschreven cassette, videoband en cd-r zit een kleine toeslag die wordt betaald aan de artiest en de platenmaatschappijen. Die overeenkomst is volgens de uitgeverijen achterhaald, omdat digitale kopiën op cd-r kwalitatief veel beter zijn dan analoge kopiën op cassette. Er zou daarom grote illegale handel in cd-r's plaatsvinden.

Boonstra benadrukte dat ook Philips tegenstander is van muziekpiraterij, maar dat illegale distributie via het Internet een veel groter gevaar was dan het maken van thuiskopiën. Hij liet dooschemeren dat een oplossing kan worden gevonden door het verhogen van de toeslag op blanco cd-r's. 'Wij hebben niets tegen een hogere toeslag, als die maar gerechtvaardigd is', zo betoogde hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden