Boonstra brengt Philips-gehalte in top omlaag

Philips verliest alweer één van zijn topmensen. Bestuurslid Jan Tollenaar (59) zal zijn functie in juli neerleggen. Hij is nog geen jaar lid van de zeskoppige raad van bestuur....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Enkele weken geleden had Tollenaar binnenskamers al te kennen gegeven dat hij weg wilde. Hij zou niet te spreken zijn over de botte wijze waarop topman Cor Boonstra hakt in de organisatie. Toen Boonstra er lucht van kreeg, confronteerde hij Tollenaar met zijn uitlatingen die deze glashard ontkende. Bestuurslid Henk Bodt (58), die zich eveneens zou hebben opgewonden over Boonstra's ingrijpende aanpak, zei dat hij er niet over piekerde te vertrekken.

Nu Tollenaar toch vertrekt, geeft het bedrijf geen reden voor zijn vroegtijdig afscheid. Tollenaar was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Het elektronicaconcern meldt dat 'persoonlijke overwegingen' tot de beslissing hebben geleid.

Dezelfde nietszeggende frase werd vorige maand gebruikt toen oud-topman Jan Timmer onverwacht opstapte. Bronnen in Eindhoven zeggen dat Timmer is opgestapt omdat hij zich ergerde aan Boonstra's kritiek op zijn beleid en de wijze waarop Timmers troetelprojecten zoals cd-i en dcc werden afgedankt. Ook zou president-commissaris Floris Maljers hebben geweigerd zijn post beschikbaar te stellen voor de oud-topman, een breuk met het verleden.

In dezelfde week kwam naar buiten dat het Amerikaanse bestuurslid Frank Carrubba zou aftreden. Zijn vertrek was volgens Philips het gevolg van het aflopen van zijn contract, maar leek ook alles te maken te hebben met zijn steeds geringere bijdrage aan het bestuur.

Philips bezuinigt op het speur- en ontwikkelwerk waarvoor Carrubba verantwoordelijk was. Ook wordt tweederde van het onderzoek tegenwoordig gedaan in opdracht van de verschillende divisies die zelf de rekening moeten betalen. Die ontwikkeling versmalt de rol van een coördinator als Carrubba.

Dat werd woensdag nog eens bevestigd toen Philips zei dat Carrubba's zetel niet zal worden opgevuld. De de 59-jarige Kees Bulthuis wordt hoofd van alle Philips-research. Hij komt echter niet in de raad van bestuur, maar een niveau lager: in de groepsraad. Daarin zitten de acht divisie-voorzitters.

Voor Tollenaar wordt evenmin een vervanger gezocht. Zijn portefeuille, die bestaat uit de grootste divisie Sound & Vision en de Aziatische regio, wordt verdeeld tussen Henk Bodt en Dudley Eustace. De laatste werd 14 februari gepromoveerd tot Boonstra's rechterhand. Eustace is nu als enige bestuurslid vice-chairman en verantwoordelijk voor alle regionale organisaties.

Met de promotie van Eustace heeft Boonstra de Philips-oudgedienden op de kast gejaagd, melden bronnen bij het concern. Tollenaar, Bodt en Wim de Kleuver kwamen daarmee immers een niveau lager te staan dan Eustace die pas sinds 1992 bij Philips werkt. De Kleuver, sinds 1965 bij Philips, zou zelfs 'pisnijdig' zijn.

Voor Timmer betekent Tollenaars aftreden opnieuw een nederlaag. Hij was degene die De Kleuver en Tollenaar vorig jaar mei naar de raad van bestuur haalde, met in zijn achterhoofd de overweging dat de door hen meegebrachte Philips-traditie enig tegenwicht zou moeten bieden aan het onvoorspelbare gedrag van nieuwkomer Boonstra.

Tollenaar vertrekt naar verluidt een jaar voordat zijn twee-jarige contract afloopt. Ook De Kleuver (60) zou een contract hebben dat volgend jaar afloopt. Als Bodt een standaard vijfjaar-contract heeft, loopt zijn termijn volgend jaar af.

Tegenover de twee vertrekkende bestuursleden Tollenaar en Carrubba, staat slechts één nieuwkomer: de 53-jarige Jan Hommen die Eustace's financiële taken overneemt. De Brabander werkt sinds 1970 bij de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa, waarvan de laatste negentien jaar op het hoofdkantoor in Pittsburgh. Sinds 1995 kwam de financiële topman op dood spoor toen hij het zicht op de absolute toppositie verloor aan Alain Belda.

Volgens Philips zal de raad van bestuur voor langere tijd bestaan uit vijf man in plaats van zes. De taken zijn daarom opnieuw verdeeld. Ook op het niveau van de groepraad rommelt het bij Philips. Naast de benoeming van research-man Bulthuis, volgt een dezer dagen de officiële benoeming van Philips-apparatsjik Hans Barella (53) als opvolger van de divisievoorzitter van Medical Systems, Mike Moakley. De Amerikaan Moakley zal de groepsraad echter niet verlaten, maar krijgt een nieuwe nog onbekende portefeuille.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden