Boom

De kastanje van Anne Frank is niet de enige wereldberoemde boom die wordt bedreigd. Andere beroemde bomen:..

– De appelboom (Paradijs). De exacte locatie van deze boom wordt bewust geheim gehouden, evenals de ouderdom. Adam plukte een appel, Eva at hem op. Daarna ging er van alles fout. De grootste angst is uiteraard dat aanhangers van de evolutieleer de boom zullen vinden. Onder de Ark van Noach zou een kleitablet met aanwijzingen zijn begraven.

– De Oude Eik (Noord Frankrijk). Vierhonderd jaar geleden zou er al een eerste rendez-vous onder deze eik hebben plaatsgevonden. Iemand liet er een gevlochten mand met gevoelige informatie achter, een ander haalde de mand op. Een kleine tweehonderd jaar later brak de Franse Revolutie uit. In het museum van Verzières (Haute Limoins) staat een vitrine waarin de kapvergunning kan worden bezichtigd.

– Generaal Van Heutszboom (Sulawesi). Geplant door de toen 11-jarige bastaardzoon van de generaal. Beroemd is zijn uitspraak dat de strafexpeditie tegen de oproerkraaiende bevolking ‘geen picknick’ was. Volgens de overlevering hoort Indonesië gewoon bij Nederland. Tegenwoordig staat er een picknicktafel onder de boom.

– De boom.nl (Nederland). Wanneer je alle ochtendkranten van vandaag achterelkaar zou leggen, en dat deelt door de losse verkoop, krijg je het aantal (gezonde!) bomen dat er moet worden gekapt om een bakfiets van bakfiets.nl te bouwen. Mensen die op zo’n bakfiets rijden, vinden zichzelf mileubewust. Ze zijn bijvoorbeeld bezorgd over het kappen van het regenwoud (Amazone). In een SUV (4X4) is vierduizend keer minder hout verwerkt dan in een bakfiets.

– De babyboom (1946-1953). In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden geen kleine boom, maar een geboortegolf. De zogenaamde ‘babyboom-generatie’ maakt nog altijd de dienst uit, zowel in Irak als in het bergachtige noordoosten van het huidige Koerdistan. Typische babyboomers: oud-president Bill Clinton en president Mikhail Sjaakasjvili van Georgië.

– Boomchirurg. Iemand die kijkoperaties op zieke bomen verricht (zie ook ‘boomlange man’).

– De Anne Frank Stichting is fel gekant tegen welk alternatief dan ook voor het wel of niet kappen van de bewuste kastanje. Openlijk racisme kan nog wel altijd bij de Stichting worden aangemeld. Op werkdagen tussen 9.00u-12.30u, en tussen 15.00u-16.30u; in het weekend alleen bij dringende gevallen.

– In de afgelopen vijftien jaar hebben actievoerders zich regelmatig aan bomen vastgeketend. Bijvoorbeeld om de aanleg van het noordwest-tracé van de A-54 of de Kaagbaan tegen te houden. Het stonk er altijd behoorlijk, omdat actievoerders niet kunnen koken en ook geen deodorant (ozonlaag!) gebruiken.

– Door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Onzin. Pas als er helemaal geen bomen zijn zie je ook geen bos meer.

– Een boom opzetten. Lang uitgesponnen gesprek over vrijwel niets.

– Jean Dulieu (1921-2006). Bedenker van Paulus de Boskabouter die ook alle stemmen zelf deed.

– Wie zei: ‘Ze moesten hem aan de hoogste tak van een boom opknopen.’ En over wie ging het?

– De kastanje in de tuin van het Anne Frank Huis heeft het wereldnieuws gehaald. Bedenk zelf nog drie Nederlandse gebeurtenissen die het wereldnieuws hebben gehaald.

– Bedenk een gebeurtenis waarmee we in de toekomst nog een keer het wereldnieuws zouden kunnen halen.

– Is alle racisme ‘openlijk?’ Is het betuttelen van nieuwkomers ook racisme? Volgens de overlevering kwamen de Germanen bij Lobith ons land binnen. Over de Rijn. In of op boomstammen. Werden zij betutteld? En zo ja, door wie?

– Eigen mening. Geef tot slot je eigen mening over de kastanjeboom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden