Boomstra heeft geen vrede met WK-resultaat

BART JUNGMANN

URK - Dammen: wk

Om half twee zaterdagmiddag voert Alexander Baljakin nog een verbeten strijd de Nederlandse eer te redden in de laatste ronde van hert WK dammen. Zijn tegenstander heet Mourodoullo Amrillajev, een Rus wiens nerveuze gedrag Nederlandse burgers moed geeft.

In een belendend zaaltje van het Urker partycentrum De Koningshof, nu het toneel van de denksport, zal Roel Boomstra even later zeggen dat de stand inderdaad kansrijk is.

Boomstra, een jongeman van 18 in een colbertje dat vroegoud maakt, geldt als de grote hoop van het vaderlandse dammen. Hij kan de man worden, die in de nabije toekomst de sport weer een gezicht kan geven, zoals Ton Sijbrands en Harm Wiersma dat in de late decennia van de vorige eeuw deden. Het WK is voor Boomstra al ten einde als Baljakin, zijn trainer, er nog midden in zit.

Boomstra's tegenstander Alexander Georgiev vond het wel mooi geweest. De Rus had vrijdag, in de voorlaatste ronde, beslag gelegd op de wereldtitel en stuurt zaterdag vanaf de eerste zet aan op remise. 'Dan houdt het dus op', zegt Boomstra.

Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn eerste wereldkampioenschap bij de senioren. De eerste week was prima met twee winstpartijen waarvan die tegen de Litouwer Boezinski hem nu nog als hoogtepunt helder voor de geest staat. Van koploper zakte Boomstra in de tweede week terug naar de subtop.

De laatste WK-week beschouwt Roel Boomstra als het dieptepunt in zijn prille loopbaan. Hij verloor van regerend kampioen Schwarzman die een inhaalrace bekroonde met een derde plaats in de rangschikking. Maar echt dwars zit hem nog de voorlaatste partij tegen de Rus Getmanski. 'Was een compleet gewonnen stand. Waardeloos dat ik dat niet heb afgemaakt.'

Eind van dit liedje is dat de man die nog geen half jaar geleden het jeugd-WK won nu al goed genoeg was voor de zevende plaats op dat van de senioren. Normaal gesproken een resultaat om mee thuis te komen, maar zover is Boomstra dus nog niet. 'Op zich is het resultaat misschien prima, maar nu overheerst het gevoel dat er meer in had gezeten.'

Die ervaring is nog te vers om de balans te kunnen opmaken. Daarom verschuift de aandacht zich weer naar de speelzaal, waar Baljakin, een tot Nederlander genaturaliseerde Rus, zich suf zoekt naar winstkansen in een partij die steeds meer naar remise neigt. Amrillajev is er niet minder zenuwachtig om geworden, maar dat zal in zijn karakter besloten liggen.

Tegen vier uur neemt Baljakin genoegen met het onvermijdelijke. Samen met Boomstra en bondscoach Rob Clerc schaart hij zich meteen daarna rond een miniatuur dambord om de partij na te spelen. Met enige opluchting stellen ze vast dat er geen winstkansen zijn gemist.

In plaats van het erepodium moet Baljakin genoegen nemen met de zesde plaats. Daarmee is het een treurig toernooi geworden vanuit Nederlands perspectief. Geen landgenoot is goed genoeg geweest om zich automatisch te plaatsen voor het komende WK. In het slechtste geval is er plaats voor twee Nederlandse dammers in 2013.

Maar Alexander Baljakin wil niet somberen aan het eind van de zaterdagmiddag. Volgens hem valt er altijd wel een plekje vrij op een wereldkampioenschap, zodat het vaderland mag rekenen op drie, misschien wel vier deelnemers. En de eindstand doet volgens hem geen recht aan de geleverde prestaties. 'Dat zijn alleen maar cijfertjes, die zijn niet interessant.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden