Boomstam

Schoolkinderen zijn al vanaf begin februari bezig met de voorbereidingen voor de Nationale Boomfeestdag. In het kader van de Boomfeestactie gingen ze deuren langs om zoveel mogelijk bestellingen voor de buxus op te nemen....

NANDA TROOST

De buxus is een toegankelijk boompje, vindt de Stichting Nationale Boomfeestdag. Hij kan in de tuin, in een pot op terras of balkon. Er is geen ontsnappen mogelijk, want de buxus vindt het zelfs fijn op de vensterbank in de huiskamer. En blijft altijd groen.

De scholieren hebben dit jaar 'enkele tienduizenden' buxussen verkocht, het precieze aantal wordt pas later op de dag bekendgemaakt. Met de verkoop van de buxusboompjes verdienen de scholieren geld voor natuurprojecten in de Derde Wereld. En hun werk wordt beloond, want minister Pronk verdubbelt de opbrengst van de actie. En ook Staatsbosbeheer doet mee. Het plant voor elk verkocht wintergroen heestertje 'een boom voor het leven' in een bijzonder bos dat in de omgeving van Den Haag moet verrijzen.

De Nationale Boomfeestdag is ontstaan na een oproep van Dag Hammerskjöld, destijds secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Naar aanleiding van de grootscheepse ontbossing riep hij in 1954 op tot een World Festival of Trees.

Chefkok Huub Oudshoorn van het Voorlichtingsburo Vlees heeft zich vandaag laten inspireren door de Boomfeestdag. Voor vier personen: boomstammetjes in wijnsaus.

500 gr. kalfsgehakt;

1 ei;

1 eetl. gehakte peterselie;

1 eetl. gesneden bieslook;

1 eetl. dragon (gedroogd);

wat worchestershiresaus;

zout, nootmuskaat;

peper (uit de molen);

2,5 dl. witte wijn;

sap van 1 citroen;

1 fijngesneden bosuitje;

1 mespuntje djahé;

1 mespuntje koenjit;

50 gr. boter of margarine;

40 gr. bloem;

4 eetl. room;

Meng het gehakt met het ei, de peterselie, bieslook en dragon. Breng het geheel op smaak met zout, nootmuskaat, worchestershiresaus en peper. Vorm van het gehaktmengsel 12 'boomstammetjes'. Breng de wijn met citroensap, djahé, koenjit en bosui in een ruime pan aan de kook. Blancheer de boomstammetjes gedurende 3 minuten in de wijn. Haal ze uit de pan en dep ze droog. Verwarm in een braadpan de boter en bak de boomstammetjes in 15 minuten gaar en rondom bruin. Haal de stammetjes uit de pan en houd ze warm.

Voeg de bloem toe aan het braadvet en laat dit op laag vuur even garen. Voeg dan het blancheervocht toe en roer hier een gladde saus van. Laat de saus een paar minuten inkoken en bind de saus met de room. Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper. Verdeel de boomstammetjes over de borden en schenk de saus erover.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden